Home Ex-dividend: betekenis, uitleg en voorbeelden

Ex-dividend: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is een ex-dividend datum?

De ex-dividend datum is de datum van de toekenning van het dividend. De dag voor de ex-dividend datum wordt vastgelegd welke beleggers in bezit waren van hoeveel aandelen en dus recht hebben op het dividend. De dag erna zal het aandeel ex-dividend noteren en de koers zal doorgaans dalen met de waarde van het dividend.

Het dividend zelf wordt pas dagen of weken later effectief uitbetaald aan de aandeelhouders. De ex-dividenddatum en de datum van betaalbaarstelling zijn doorgaans te vinden op de website van het bedrijf in kwestie.

Voorbeeld van een ex-dividend aandeel

Stel, het aandeel van bedrijf ABC schommelt rond de 100 euro. Het kondigt een dividend aan van 2 euro per aandeel en stelt de ex-dividend datum vast op 15 maart. Als je het aandeel van dit bedrijf koopt op 14 maart, heb je recht op het dividend.

Koop je het echter op 15 maart of later, dan zal je geen dividend ontvangen. Na de ex-dividend datum zal de prijs van het aandeel ABC zakken van 100 euro naar 98 euro. In de praktijk is de koers van bedrijven onderhevig aan verschillende factoren en kan het dus afwijken van de theorie.

Aandelen kopen op ex-dividend datum

Sommige belegger kopen bewust aandelen op de ex-dividend datum om geen dividend te ontvangen. Dit is vooral relevant in België waar er een roerende voorheffing van 30% bestaat op het ontvangen van dividenden.

Door op de ex-dividend datum te kopen, kun je het aandeel meestal goedkoper kopen. Wanneer het aandeel daarna terug stijgt dan kun je meer winst realiseren op de koersstijging, mede omdat er geen meerwaardebelasting op aandelen bestaat in België.

Daarnaast rekenen sommige brokers zoals Saxo, Bolero en ING Self Invest inningskosten aan voor het verwerken van dividenden van buitenlandse bedrijven. Door deze techniek toe te passen kun je als belegger deze kosten ontlopen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief