Home Aandelen Secundaire markt: definitie, soorten en voorbeelden

Secundaire markt: definitie, soorten en voorbeelden

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is de secundaire markt?

De secundaire markt is een plaats waar beleggers financiële effecten zoals aandelen en obligaties verhandelen. Wanneer mensen denken aan de beurs of aandelenmarkt dan gaat dat over de secundaire markt. Euronext en de New York Stock exchange zijn voorbeelden van secundaire markten. De secundaire markt is de plaats waar financiële effecten worden verhandeld nadat ze verkocht zijn door een bedrijf of overheid aan een belegger op de primaire markt.

Wat is het verschil tussen de primaire en secundaire markt?

De primaire markt verwijst naar de markt waar effecten voor het eerst worden uitgegeven. Wanneer je als belegger financiële effecten koopt van een bedrijf of overheid, bevind je je in een primaire markt. Op moment van een IPO worden er aandelen verkocht door een bedrijf op een primaire markt. Dit is vergelijkbaar met de Belgische overheid die staatsbons verkoopt, in dat geval spreekt men ook van een primaire markt. De secundaire markt is de markt waar effecten verhandeld worden tussen individuele en institutionele beleggers nadat ze op de primaire markt zijn verkocht.

Soorten secundaire markten

Aandelenmarkt

De aandelenmarkt bestaat uit beurzen waar beleggers financiële effecten zoals aandelen kopen en verkopen. Voorbeelden van aandelenmarkten zijn de Euronext in Europa, de Nasdaq in de Verenigde Staten of de London Stock Exchange in het Verenigd Koninkrijk. Op de meeste plaatsen is er geen fysieke handelsvloer meer omdat de meeste transacties elektronisch worden uitgevoerd.

Over-the-counter (OTC) Market

De meest bekende voorbeelden van OTC markten zijn de Best Market (OTCQX), Venture Market (OTCQB), en de Pink Open Market of OTC Pink waar vaak naar verwezen wordt als Pink Sheets. Pink sheets danken hun naam aan de kleur van het papier waarop ze vroeger werden verhandeld. OTC-handel is handel van transacties die niet op een officiële beurs zoals de Euronext of Nasdaq worden uitgevoerd.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief