Home Aandelen Is dividendbeleggen een goede strategie?

Is dividendbeleggen een goede strategie?

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 5 minuten leestijd

Wat is dividendbeleggen?

Dividendbeleggen is een beleggingsstrategie die zich richt op het verkrijgen van inkomsten uit dividenden. Het is een populaire vorm van beleggen onder bepaalde beleggers die passief inkomen willen genereren uit hun kapitaal. Dividendbeleggers gaan voornamelijk op zoek naar bedrijven met een verleden van consistente of groeiende dividenduitkeringen.

Waar moeten dividendbeleggers rekening mee houden?

Dividendrendement

Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden is het dividendrendement van een aandeel. Het dividendrendement is een financiële ratio die aangeeft hoeveel een bedrijf in dividend uitbetaalt in verhouding tot de koers per aandeel. Dividendbeleggers geven logischerwijs voorkeur aan bedrijven met een hoog dividendrendement.

Een belangrijk principe om rekening mee te houden dat op eerste zicht contraintuïtief lijkt, is dat het dividendrendement stijgt naarmate de koers van een aandeel daalt. We leggen dit principe uit aan de hand van een voorbeeld. Stel dat bedrijf UVW per jaar 1 euro aan dividend uitkeert per aandeel en de huidige marktprijs van het aandeel 20 euro is, dan is het dividendrendement:

5% = (€1 / €20) × 100%

Aan de hand van dit voorbeeld wordt het direct duidelijk dat het dividendrendement sterk kan schommelen. Wanneer het aandeel van bedrijf UVW zakt van 20 naar 10 euro, stijgt het dividendrendement van 5% naar 10%. Dit is op voorwaarde dat het dividend per aandeel stabiel blijft.

Historiek van dividenduitkeringen

Maar naast het dividendrendement is het ook belangrijk om rekening te houden met de historiek van een bedrijf. Het is niet omdat een bedrijf voor een bepaald jaar een hoog dividendrendement heeft dat dit naar de toekomst toe mag geëxtrapoleerd worden. Daarom kijken heel wat dividendbeleggers naar de historiek van dividenduitkeringen van een bedrijf.

Bedrijven die jarenlang een groeiend dividend uitbetalen aan hun aandeelhouders zijn daarbij enorm gegeerd. Bedrijven die minstens 25 jaar lang onafgebroken een groeiend dividend hebben uitgekeerd worden ook wel dividend aristocrats genoemd. In Amerika zijn er minder dan 100 bedrijven die beschouwd worden als dividend aristocrats. Er bestaat zelfs een aparte index waarin deze bedrijven worden opgenomen, namelijk de S&P 500 Dividend Aristocrats.

Payout ratio

Als dividendbelegger kan het ook interessant zijn om te kijken naar de payout ratio van het aandeel dat je op oog hebt. De payout ratio is een percentage dat aangeeft hoe groot het deel van de winst is dat het bedrijf uitkeert.

Keert een bedrijf een payout ratio uit die zeer hoog ligt (80% of hoger) dan is de kans klein dat het bedrijf dit zal kunnen aanhouden. Een bedrijf moet namelijk bijna altijd een deel van de winst herinvesteren om zijn competitieve positie en marktaandeel in stand te houden.

Ex-dividend datum

Om in aanmerking te komen om een dividend te ontvangen moet je aandeelhouder zijn voor de ex-dividend datum. Beleggers die een aandeel kopen op de ex-dividend datum hebben geen recht op de volgende dividenduitkering.

Aandelen of ETF’s

Niet iedereen heeft de nodige kennis en tijd om te beleggen in individuele aandelen. Als belegger is het belangrijk om te weten dat beleggen in individuele aandelen heel wat tijd en energie vergt. Bovendien heb je de nodige kennis nodig om de financiële cijfers van een bedrijf te begrijpen en de dynamiek van bepaalde sectoren te begrijpen. Daarom kan het interessant zijn voor heel wat beleggers om te kiezen voor een ETF.

Een ETF kan gezien worden als een mandje waar verschillende bedrijven inzitten. Als een van de bedrijven het slecht doet heeft dit maar een beperkte impact op de volledig mand aan beleggingen. Bovendien hebben beleggers de dag van vandaag keuze uit een ruime selectie aan ETF’s met lage lopende kosten. Met een ETF kunnen beleggers op een goedkope manier hun beleggingen spreiden over een groot aantal bedrijven.

Waarom kiezen mensen voor dividendbeleggen?

De voornaamste reden waarom beleggers kiezen voor dividendbeleggen is de redelijk voorspelbare stroom aan extra inkomsten. Sommige beleggers zoals gepensioneerden zijn op zoek naar een manier om inkomsten te genereren uit hun kapitaal. Andere beleggers hebben een lagere tolerantie voor volatiliteit en zijn op zoek naar bedrijven die een gevestigde waarde zijn. Deze volwassen bedrijven hebben toekomstige kasstromen die gemakkelijker te voorspellen zijn dan jonge groeibedrijven.

Daarnaast bestaat er ook nog een fiscaal voordeel voor Belgische belastingplichtigen. In België kunnen beleggers tot 800 euro aan dividenden ontvangen van zowel Belgische als buitenlandse bedrijven zonder daarop belast te worden.

De vrijstelling van deze roerende voorheffing moet wel aangevraagd worden in de jaarlijkse belastingaangifte. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat deze vrijstelling geldt voor dividenden ontvangen van ondernemingen of erkende coöperatieve aandelen maar niet voor dividenden uitgekeerd door bijvoorbeeld beleggingsfondsen of trackers.

Een andere reden om voor dividendaandelen te kiezen is diversificatie. Het kopen van gevestigde bedrijven met een lange geschiedenis van winsten en dividenduitkeringen kan stabiliteit toevoegen aan een beleggingsportefeuille vol groeiaandelen.

Nadelen van dividendbeleggen

Voor je de beslissing neemt om te beginnen met dividendbeleggen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal belangrijke nadelen. Het voornaamste nadeel van dividendbeleggen is de roerende voorheffing van 30%. Er is een vrijstelling van 800 euro maar alle inkomsten boven deze limiet worden belast aan 30%. Met andere woorden hou je ongeveer maar twee derde van je dividend over.

Daarnaast zijn dividendaandelen niet immuun voor een recessie. Bedrijven zijn niet verplicht om een dividend uit te betalen. Wanneer de inkomsten tegenvallen kan het zijn dat een bedrijf niet in staat is om zijn dividenduitkeringen aan te houden. Daarom gebeurt het vaak dat bedrijven tijdens een recessie hun dividenduitkeringen moeten verlagen of zelfs stopzetten. Meestal heeft dit als gevolg dat de koers van het aandeel ook klappen krijgt.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief