Home Bevak: betekenis, soorten en kosten

Bevak: betekenis, soorten en kosten

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is een bevak of sicafi?

Een bevak is een beursgenoteerde beleggingsvennootschap dat het merendeel van zijn inkomsten als dividenden moet uitbetalen. Het woord bevak is een acroniem en staat voor ‘beleggingsvennootschap met vast kapitaal’. Een bevak is vergelijkbaar met het Amerikaanse ‘closed-ended fund’. In het Frans gebruikt men de term sicafi dat voor ‘société d’investissement à capital fixe’ staat.

Een bekende soort bevak is de vastgoedbevak, dat enkel mag investeren in vastgoed en verplicht is om minstens 80% van de huurinkomsten uit te keren als dividend.

Wat is het verschil tussen een bevek en een bevak?

In tegenstelling tot een bevek kan een bevak haar kapitaal enkel verhogen door zijn statuten aan te passen en een kapitaalverhoging door te voeren. Een bevek staat niet altijd op een beurs genoteerd en kan aandelen uitgeven en verkopen aan beleggers die willen instappen. Het aantal aandelen en het kapitaal van een bevek kan dus sterk schommelen.

Bevaks zijn daarentegen beursgenoteerd waardoor beleggers die willen instappen, aandelen van bestaande aandeelhouders moeten kopen. Het aantal aandelen van een bevak blijft samen met het kapitaal constant, tenzij er een formele kapitaalsverhoging wordt uitgevoerd.

Bij zowel beveks als bevaks moet u als Belgische belastingplichtige 30 percent roerende voorheffing betalen wanneer u een dividend ontvangt.

Welke soorten bevaks bestaan er?

Vastgoedbevaks zoals Cofinimmo zijn beursgenoteerde vastgoedbedrijven die investeren in vastgoed zoals bedrijfsruimte, appartementen en woningen. Ze zijn voornamelijk populair bij dividendbeleggers omdat ze verplicht zijn om minstens 80% van hun inkomsten uit te betalen als dividend.

Privaks zoals Quest for Growth zijn beursgenoteerde investeringsmaatschappijen die verplicht zijn om minstens 70% van hun portefeuille te beleggen in risicokapitaal. Met andere woorden moeten ze het grootste gedeelte van hun kapitaal investeren in kleine groeibedrijven.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief