Home Zes manieren om te investeren in vastgoed met weinig geld

Zes manieren om te investeren in vastgoed met weinig geld

by Quinten de Jong
5 minuten leestijd

Om te kunnen investeren in vastgoed moet je over voldoende middelen beschikken. De meeste banken vragen namelijk een eigen inbreng van 20% als het gaat over de aankoop van een opbrengstwoning. Maar er zijn ook heel wat alternatieven om te investeren in vastgoed met een beperkt budget. In dit artikel overlopen we zes mogelijkheden om te investeren in vastgoed met weinig eigen middelen.

Beleggen in een GVV

Een bijzonder type bevak is een vastgoedbevak of gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV). Dit is een bedrijf dat enkel in vastgoed zoals kantoren, winkels, hotels en parkings mag investeren. Daarnaast moet een GVV minstens 80 procent van haar operationeel resultaat als dividend uitkeren. Onder operationeel resultaat verstaan we de winst (of verlies) voor de aftrek van belastingen, rente, afschrijvingen en amortisaties.

GVV’s zoals Aedifica (AED.BR), Care Property Invest (CPINV.BR) of Cofinimmo (COFB.BR) keren al jarenlang een dividend uit. Het beleggen in GVV’s is laagdrempelig en er is niet veel kapitaal voor nodig. Mensen met een beperkt budget kunnen namelijk eenvoudig en goedkoop aandelen van GVV’s kopen via een broker op de beurs.

Het voornaamste voordeel van aandelen in een GVV is dat u zelf geen tijd en energie moet steken in het onderhouden en opvolgen van een huurwoning. Het is wel belangrijk om te weten dat dividenden onderworpen worden aan een roerende voorheffing van 30%. Er bestaat een uitzondering voor GVV’s die beleggen in de zorgvastgoedsector, daar geldt een verlaagde roerende voorheffing van slechts 15%.

Het voornaamste nadeel van een GVV, is dat het zoals elk ander bedrijf failliet kan gaan. Om dit risico te beperken is het belangrijk om voldoende onderzoek te doen naar de solvabiliteit van het bedrijf. Omdat niet elke belegger de tijd en de kennis heeft om dit onderzoek zelf te doen, kan het interessant zijn om te beleggen in een vastgoed ETF.

Beleggen in een vastgoed ETF

Om het faillissement risico te vermijden kunt u als belegger ook investeren in een vastgoed ETF. In een vastgoed ETF zitten verschillende bedrijven die beleggen in vastgoed. Wanneer een van de bedrijven in de ETF failliet zou gaan heeft dit maar een beperkte impact op uw rendement.

Het voornaamste voordeel van investeren in een ETF is dat het een goedkope manier is om uw investering te spreiden over meerdere bedrijven. En juist zoals een GVV keert een vastgoed ETF ook op regelmatige basis dividenden uit. Het is wel belangrijk om rekening te houden dat u als belegger lopende kosten betaalt tussen de 0,10 en 0,60% per jaar aan de fondsenbeheerder. In onderstaande tabel geven we een overzicht van de grootste vastgoed ETF’s op de markt:

OmschrijvingTickerLopende kosten
Pacer Benchmark Industrial Real Estate Sector INDS0,60%
JPMorgan Realty Income JPRE0,50%
Global X Green Building GRNR0,45%
Invesco S&P 500 Equal Weight Real Estate RSPR0,40%
iShares European Property Yield UCITSIPRP0,40%
Nuveen Short-Term REIT NURE0,35%
Vanguard Real Estate VNQ0,12%
The Real Estate Select Sector SPDR FundXLRE0,10%
iShares Core U.S. REIT USRT0,08%

Beleggen in samenwerking met een projectontwikkelaar

Er bestaan verschillende projectontwikkelaars zoals Fortior, Fjord Red en Alyse in België. Deze bedrijven specialiseren zich in het bouwen en exploiteren van gebouwen zoals hotels, parkeergebouwen, pensioenflats of studentenkoten. Om deze projecten te financieren werken ze onder andere samen met particuliere beleggers.

De meeste projectontwikkelaars voorzien een ontmoeting en een bezichtiging van het project. Indien u beslist om in te stappen, wordt u mede-eigenaar van een bepaald project en zal u ook delen in de inkomsten.

Kopen van een alternatieve eigendom

Met een beperkt budget is het niet mogelijk om een woning te kopen. Maar er bestaan naast appartementen en huizen ook nog andere soorten vastgoed die een lagere prijs hebben. Zo kunt u de aankoop en verhuur van een parkeerplaats, parkeergarage, vakantiewoning of studentenkot overwegen. U begint met een klein bedrag en met de inkomsten kunt u na verloop van tijd een tweede en derde eigendom kopen.

Aangaan van een alternatieve lening

Een lombardkrediet is een hypothecaire lening waarbij de ontlener zijn beleggingsportefeuille in onderpand geeft. De beleggingsportefeuille blijft uw eigendom en u kunt er dus rendement op blijven verdienen. De onderpand geeft de bank meer zekerheid als het op een later moment blijkt dat u de lening niet kunt terugbetalen. Dankzij een lombardkrediet kunt u alsnog met een beperkte eigen inbreng een lening aangaan om vastgoed aan te kopen.

Een bulletkrediet is een aflossingsvrije lening waarbij u het volledige kapitaalbedrag pas op het einde van de looptijd terug moet betalen. In dat opzicht lijkt een bulletkrediet sterk op een obligatie. U betaalt namelijk enkel rente en geen tussentijdse kapitaalaflossingen. Deze soort lening is vooral interessant voor beleggers die een opbrengstwoning aankopen.

House hacking

House hacking is het verhuren van een gedeelte van uw eigen woning voor extra inkomsten. Sommige mensen verbouwen een bestaande woning om een slaapkamer of bureauruimte te verhuren. Maar u kunt ook overwegen om een nieuw woning met een commerciële ruimte te kopen om deze te verhuren.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief