Wat is een absolute return fund?
Een absolute return fund is een fonds met een strategie om elk jaar een stabiel rendement te behalen, ongeacht de richting van de beurs. Dit is in tegenstelling tot de meeste andere fondsen die proberen om een bepaalde index te overtreffen.
In 1949 werd het eerste absolute return fund opgericht door Alfred Winslow Jones. Het is dus zeker geen nieuw fenomeen. In de jaren 2000 waren de absolute return funds in trek bij beleggers. Ze werden door financiële adviseurs aangeboden als alternatief voor obligaties aan particuliere klanten om stabiele rendementen te behalen.
Enkele voorbeelden van absolute return funds zijn de Global Macro Absolute Return Fund (EGMSX), John Hancock Global Absolute Return Strategies (JHAIX) en Amundi Funds Absolute Return Multi-Strategy G.
Hoe werken absolute return funds?
Absolute return funds beperken zich niet tot het beleggen in effecten zoals aandelen en obligaties. Ze kunnen ook beleggen in opties, grondstoffen, vastgoed en derivaten zoals futures en warrants. Daarnaast gaan ze short om rendement te behalen in dalende markten.
Maar ook technieken zoals arbitrage en het gebruik van hefboomproducten worden gebruikt door absolute return funds. De technieken die absolute return funds hanteren kunnen zeer uiteenlopend zijn en verschillen van fondsbeheerder tot fondsbeheerder.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een absolute return fund?
Het is belangrijk op te merken dat absolute return funds risico’s hebben. Zoals bij alle beleggingen, is het essentieel om grondig je eigen onderzoek te doen en te begrijpen hoe een specifiek fonds werkt voordat men besluit te investeren.
Enkele van de voordelen zijn:
- Minder volatiliteit: Een van de belangrijkste voordelen is dat absolute return funds streven naar een stabiel en positief rendement, ongeacht de marktomstandigheden.
- Bescherming in dalende markten: Door hun vermogen om in verschillende richtingen te beleggen (bijvoorbeeld door short te gaan), kunnen ‘absolute return funds’ beleggers enige bescherming bieden in dalende markten.
- Diversificatie: Deze fondsen kunnen gebruikt worden in combinatie met klassieke fondsen om een belegger de optie te geven om zijn portefeuille verder te diversifiëren.
Enkele van de nadelen zijn:
- Geen garantie op rendement: Er bestaan geen fondsen die een volledige garantie kunnen geven op een positief rendement en absolute return funds vormen hier ook geen uitzondering op.
- Zwakke prestaties in stijgende markten: In een goed presterende markt kunnen absolute return funds onderpresteren en lager rendement opleveren in vergelijking met klassieke fondsen.
- Lager rendement op lange termijn: Het rendement op lange termijn kan ten koste gaan van de inspanningen die gedaan worden om het rendement stabiel te houden.
Wat is het verschil tussen absolute return funds en klassieke fondsen?
Absolute return funds staan in contrast met traditionele fondsen. Klassieke fondsen proberen doorgaans een hoger rendement te halen ten opzichte van een bepaalde index of benchmark. Hierdoor kan het zijn dat ondanks dat een klassiek fonds het beter doet dan een index, het toch verlies heeft gemaakt.
Een absolute return fund vergelijkt zich niet met een bepaalde index maar heeft als doel om elk jaar een stabiel en positief rendement te halen. Op lange termijn gaat dit doorgaans ten koste van het totale rendement. Omdat een absolute return fund short gaat, ligt het rendement lager dan bij gewone fondsen wanneer de beurs sterk stijgt.
Conclusie
Absolute return funds zijn een alternatief voor obligaties, kasbons en termijnrekeningen. Ze zijn ontworpen voor conservatieve beleggers die een afkeer hebben van volatiliteit en een voorkeur hebben voor voorspelbare jaarlijkse groei. Omdat fondsen lopende kosten aanrekenen is het belangrijk om te weten dat de kans groot is dat een absolute return funds op lange termijn een lager rendement zal opleveren dan een low cost indexfonds.