Home Ondernemen Unicorns in het bedrijfsleven

Unicorns in het bedrijfsleven

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een unicorn?

De term unicorn verwijst naar een privaat bedrijf met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. In een artikel geschreven door de oprichter van Cowboy Ventures Aileen Lee werd de term ‘unicorn’ populair gemaakt.

Deze term wordt vooral in de venture capital sector gebruikt omdat de kans dat een startup uitgroeit tot een unicorn zeer klein is. Google, Airbnb, Robinhood en Stripe zijn maar een paar voorbeelden van bedrijven die vroeger een unicorn status hadden en nu grote beursgenoteerde bedrijven zijn.

Eigenschappen van een unicorn

Innovatief

Een innovatief idee is een belangrijk criterium dat een startup aantrekkelijk maakt voor investeringen. Er is een reden waarom de meeste unicorns zich in de tech sector bevinden.

Hoge groeiverwachtingen

Startups die een grote total adressable market aanspreken hebben een grotere kans om unicorn status te bereiken. Hiervoor moeten ze vaak de concurrentie aangaan met grote bedrijven en gevestigde waardes door middel van disruptieve technologie. Wanneer een unicorn naar de beurs trekt via een IPO trekken ze meestal heel wat aandacht in het nieuws.

Private financiering

Unicorns zijn sterk in het aantrekken van risicokapitaal en angel investeerders. Op die manier kunnen ze groeien op basis van durfkapitaal, zonder beursgenoteerd te zijn.

Voorbeelden van unicorns

In 2022 werd Deliverect de vierde unicorn in België, na Collibra, Team.blue en Odoo.  Deliverect is een SaaS-bedrijf dat online bezorgplatforms van derden, zoals Uber Eats en Deliveroo verbindt met de point-of-sale (POS) van restaurants. Het bedrijf werd opgericht in 2018 door ondernemers Zhong Xu en Jan Hollez.

Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 1.200 private bedrijven met een unicorn status. De volledige lijst kan je terugvinden op de website van CB Insights. Er zijn ook private bedrijven die een waarde van 10 miljard dollar of 100 miljard dollar overstijgen. Die worden respectievelijk decacorns of hectocorns genoemd. SpaceX, Bytedance en Shein zijn momenteel de enige private bedrijven met een waarde van 100 miljard dollar of meer.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief