Home Termijnrekening: definitie, uitleg en voorbeelden

Termijnrekening: definitie, uitleg en voorbeelden

Wat is een termijnrekening?

by Quinten de Jong
10 minuten leestijd

Wat is een termijnrekening?

Een termijnrekening, ook wel termijndeposito genoemd, is een spaarproduct waarbij uw spaargeld gedurende een vooraf afgesproken periode vaststaat bij een financiële instelling, zoals een bank. In ruil voor het vastzetten van het bedrag voor een bepaalde periode ontvangt u een hogere rente dan u op een spaarrekening zou ontvangen.

Gedurende deze periode kunt u over het algemeen niet of slechts onder bepaalde voorwaarden over het geld opnemen. De looptijd kan variëren van één maand tot tien jaar. Hoe langer de looptijd van de termijnrekening, hoe hoger de rente zal zijn.

Aan het einde van de looptijd krijgt u de initiële inleg samen met de opbrengst op uw zichtrekening of spaarrekening gestort. Maar u krijgt ook meestal de kans aangeboden om de termijnrekening te verlengen. Als u het geld voor het einde van de looptijd wilt opnemen, wordt hiervoor doorgaans een boete aangerekend. Dit is afhankelijk van de financiële instelling waarbij u een termijnrekening opent.

Hoe werkt een termijnrekening?

Wanneer iemand geld stort op een spaarrekening, gebruikt de bank dat geld om leningen te verstrekken aan andere klanten. De eigenaar van de spaarrekening krijgt hiervoor een vergoeding van de bank in de vorm van rente. Bij een spaarrekening kan de eigenaar zijn geld op elk moment opnemen, wat het voor de bank moeilijk maakt om te voorspellen hoeveel geld ze kunnen uitlenen.

Om dit probleem te omzeilen, bieden banken termijnrekeningen aan. Klanten blokkeren hun spaargeld voor een vaste periode en krijgen in ruil daarvoor een hogere rente dan op een spaarrekening. De bank is bereid om hiervoor een hogere rente te betalen omdat ze het geld kunnen gebruiken om leningen van dezelfde looptijd aan particulieren of bedrijven te verstrekken aan een hogere rentevoet.

Banken streven ernaar om een zo laag mogelijke rente te betalen op termijnrekeningen en een zo hoog mogelijke rente te vragen voor leningen. Op die manier kunnen ze hun winstmarge vergroten.

Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een termijnrekening?

Een van de grootste voordelen van een spaarrekening is de hoge liquiditeit. U kunt op elk moment geld opnemen of storten zonder beperkingen. De rentetarieven op spaarrekeningen zijn lager en variabel. Een termijnrekening daarentegen heeft een vaste looptijd en een vaste rentevoet, waardoor u op voorhand het rendement kunt berekenen. Omdat het geld voor een vaste periode wordt vastgezet, bieden termijnrekeningen een hogere rente dan spaarrekeningen. Tijdens deze looptijd heeft u wel geen toegang tot uw geld zonder een boete te betalen.

De keuze tussen een spaarrekening en een termijnrekening zal dus voornamelijk afhangen van uw behoefte aan liquiditeit, in dit artikel leggen we alle verschillen tussen een spaarrekening en termijnrekening uit. Als u zeker weet dat u uw geld voor een bepaalde periode kunt missen, kan een termijnrekening of een obligatie een goede keuze zijn.

 SpaarrekeningTermijnrekening
LooptijdGeen termijnVaste termijn
RenteLager en variabelHoger en vast
Geld opnemenMogelijkNiet mogelijk*
Geld stortenMogelijkNiet mogelijk
Minimum bedragNeeJa
DepositobeschermingsregelingJaJa
Roerende voorheffing0% **30% op de bruto rente

* Bepaalde banken laten toe om in een uitzonderlijke situatie geld op te nemen van een termijnrekening, in ruil hiervoor betaalt u een verbrekingsvergoeding.

** De intresten van de meeste spaarrekeningen zijn vrijgesteld van roerende voorheffing voor de eerste schijf intresten tot 980 euro per belastingplichtige. Boven dit bedrag moet u 15 % roerende voorheffing betalen.

Wat is het verschil tussen een kasbon en een termijnrekening?

Een kasbon en een termijnrekening zijn beide spaarproducten die worden aangeboden door financiële instellingen. Beide bieden een manier om geld te investeren over een vaste looptijd tegen een vaste rentevoet. Op beide instrumenten wordt een roerende voorheffing van 30% toegepast.

Toch zijn er enkele belangrijke verschillen:

 1. Omschrijving: Een kasbon is een obligatie die wordt uitgegeven door een financiële instelling. Een termijnrekening is daarentegen een rekening vergelijkbaar met een spaarrekening.
 2. Verhandelbaar: Kasbons kan u in bepaalde gevallen voor het einde van de looptijd terug aan de bank verkopen of op de Expert Market van Euronext. Bij een termijnrekening staat uw geld vast en kan u deze in principe niet opnemen.
 3. Uitgifte: Kasbons worden meestal uitgegeven in coupures, wat betekent dat u een gedeelte kunt houden en een gedeelte kunt verkopen. Dit is niet het geval voor een termijnrekening.
 4. Looptijd: Kasbons hebben doorgaans een looptijd tussen één jaar en vijftien jaar. Termijnrekeningen kunnen daarentegen een looptijd hebben vanaf één maand. 

Wat brengt een termijnrekening op?

De opbrengst van een termijnrekening wordt voornamelijk bepaald door de rente die wordt uitbetaald. Maar er zijn nog andere factoren zoals boetes, roerende voorheffing en administratieve kosten die de uiteindelijke opbrengst van een termijnrekening beïnvloeden:

 1. Looptijd: De periode waarvoor uw geld wordt vastgezet. Doorgaans geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente.
 2. Valuta: Een termijnrekening in een andere munt zoals bijvoorbeeld de Britse Pond heeft een ander rendement dan een termijnrekening in euro. Bovendien heeft de evolutie van de wisselkoers ook nog een impact op uw opbrengst.
 3. Bank: Niet elke bank geeft een even hoog rendement op zijn termijnrekeningen. Het kan daarom lonen om goed te vergelijken.
 4. Inflatie: Een hoge inflatie verlaagt indirect de opbrengst van een termijnrekening omdat u minder zal kunnen kopen met uw opbrengst.
 5. Boetes: Als u uw geld voor het einde van de looptijd wilt opnemen, wordt er een verbrekingsvergoeding aangerekend.
 6. Kosten: De meeste banken rekenen geen kosten aan voor een termijnrekening, maar kijk dit altijd goed op voorhand na.
 7. Roerende voorheffing: Op de bruto rente van een termijnrekening betaalt u 30% roerende voorheffing.

Hoeveel bedraagt de roerende voorheffing op een termijnrekening?

Een termijnrekening is een niet-gereglementeerde spaarrekening. Hierdoor bedraagt de roerende voorheffing op de opbrengsten van een termijnrekening in België 30%. Dit tarief wordt toegepast op de rente die u verdient en wordt meestal automatisch ingehouden door de financiële instelling voordat de netto rente aan jou wordt uitbetaald.

Dat betekent dat als u bijvoorbeeld 100 euro aan bruto rente hebt verdiend op een termijnrekening, u uiteindelijk 70 euro aan netto rente ontvangt. De resterende 30 euro wordt afgedragen aan de fiscus door de bank.

Voorbeeld van een termijnrekening op 1 jaar

Een belegger heeft €10.000 en kiest voor een termijnrekening met een vaste rente van 2% over een looptijd van 1 jaar.

 1. De termijnrekening wordt bij de bank geopend en de belegger stort het bedrag van €10.000.
 2. Gedurende een volledig jaar heeft de belegger geen toegang tot deze €10.000.
 3. Na 12 maanden is de termijn afgelopen.
 4. De bruto rente bedraagt €200 (€10.000 x 2%).
 5. De roerende voorheffing op de rente bedraagt €60 (€200 x 30%).
 6. De netto rente bedraagt €140 (€200 – €60).
 7. De bank betaalt de roerende voorheffing van €60 aan de fiscus.
 8. De bank stort het oorspronkelijke bedrag van €10.000 plus de netto rente van €140 terug op uw zichtrekening.

Wat zijn de voornaamste risico’s van een termijnrekening?

Termijnrekeningen worden doorgaans beschouwd als een van de veiligste vormen van investeren, maar zoals met alle financiële producten zijn er enkele risico’s waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Inflatie: Dit is een van de belangrijkste risico’s bij een termijnrekening. Als de inflatie hoger is dan de rente die u ontvangt, dan vermindert de koopkracht van uw geld. Zelfs als u meer geld terugkrijgt dan u hebt ingelegd, kan u minder kopen met dat geld.
 2. Liquiditeitsrisico: Geld op een termijnrekening wordt vastgezet voor een vooraf bepaalde periode. Voortijdig opnemen van dit geld wordt niet altijd toegelaten. Als het wordt toegelaten is de verbrekingsvergoeding vaak hoger dan de rente die u verdient.
 3. Rente-risico: Als de rentevoeten stijgen nadat u uw geld hebt vastgezet, loopt u het risico dat u een lager rendement behaalt dan u zou hebben gedaan met een andere investering. Dit risico is hoger voor termijnrekeningen met een langere looptijd.
 4. Valutarisico: Als u een termijnrekening in een vreemde valuta opent, bent u onderhevig aan valutaschommelingen, wat het rendement kan beïnvloeden.
 5. Faillissementsrisico: Als de bank waarbij u een termijnrekening hebt geopend failliet gaat, kunt u uw geld verliezen. In veel landen, waaronder België, is er echter een depositogarantiestelsel dat termijnrekeningen tot €100.000 per persoon en per bank garandeert.

De FSMA houdt toezicht op de wetgeving inzake de informatie over termijnrekeningen. Belgische banken vallen onder de depositobeschermingsregeling waardoor geld op al uw zichtrekeningen, spaarrekeningen, termijnrekeningen en kasbons samen, gewaarborgd zijn tot 100.000 euro per bank en per persoon. Heeft u meer dan 100.000 euro staan bij één bank, dan verspreidt u het geld beter over meerdere banken om het faillissement risico te beperken.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief