Home Aandelen Aandelensplitsing: betekenis, werking en voorbeelden

Aandelensplitsing: betekenis, werking en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een aandelensplitsing?

Een aandelensplitsing of stock split vindt plaats wanneer een bedrijf het aantal aandelen verhoogt, zonder dat de marktkapitalisatie verandert. Door een aandelensplitsing verhoogt het aantal aandelen met een bepaald veelvoud, maar de waarde van het aandeel zakt met hetzelfde veelvoud. Hierdoor blijft de totale waarde van alle uitstaande aandelen gelijk.

De meest voorkomende ratio’s die gebruikt worden zijn 2-voor-1 of 3-voor-1 (vaak worden deze ook aangeduid als 2:1 of 3:1). Een belegger met 1 aandeel dat een koers van 1.500 euro heeft, zal na een 3:1 aandelensplitsing 3 aandelen bezitten van 500 euro. Een aandelensplitsing wordt vaak gedaan om de liquiditeit te verhogen en het aandeel toegankelijker te maken voor kleine beleggers.

In principe is er op een aandelensplitsing geen roerende voorheffing verschuldigd. Bij een spin-off lopen aandeelhouders wel een risico dat het afgesplitste gedeelte aan 30% belast wordt. Omdat er bijna nooit zekerheid is over de fiscale gevolgen, verkopen veel aandeelhouders hun aandelen vlak voor een spin-off.

Wat is een omgekeerde aandelensplitsing?

Een omgekeerde aandelensplitsing, ook wel een reverse stock split genoemd, is een actie waarbij een bedrijf het aantal uitstaande aandelen vermindert. De waarde van elk aandeel stijgt met dezelfde ratio als het aantal uitstaande aandelen daalt. Een belegger met 100 aandelen die een koers hebben van 15 euro zal na een 1-voor-10 splitsing 10 aandelen bezitten met een waarde van 150 euro.

De meeste bedrijven doen een omgekeerde aandelensplitsing om te voldoen aan beursvereisten. Veel beurzen hanteren namelijk dat bedrijven een minimale koers hanteren. Wanneer een aandeel onder deze koers valt riskeert het bedrijf dat het van de beurs wordt weggehaald (delisting). Sommige bedrijven doen echter een omgekeerde aandelensplitsing om hun bedrijf een beter imago te geven en zich aantrekkelijker te maken voor institutionele beleggers.

Voorbeelden van aandelensplitsing

Alphabet Inc. (GOOGL):

Alphabet (GOOGL) is sinds zijn oprichting door twee stock splits gegaan. Op 3 april 2014 ontvingen aandeelhouders van GOOGL 1998 aandelen in ruil voor elke 1000 aandelen die ze bezaten. Op 18 juli 2022 splitste GOOGL nog een keer aan een ratio van 20:1. Dus voor elk aandeel dat de aandeelhouder bezat, ontving hij 20 aandelen.

Tesla (TSLA):

Tesla Inc. voerde op 31 augustus 2020 een 5-voor-1 aandelensplitsing uit. Deze splitsing was bedoeld om Tesla-aandelen toegankelijker te maken voor medewerkers en beleggers. De aankondiging van de splitsing werd gedaan op 11 augustus 2020 en leidde tot een aanzienlijke stijging van de aandelenkoers van het bedrijf.

Amazon (AMZN):

Amazon kondigde op 9 maart 2022 haar eerste aandelensplitsing aan sinds 1999. De splitsing was in een verhouding van 20-voor-1 en ging in op 6 juni 2022. Aandelen waren op het moment van aankondiging 2.785 dollar waard.

Prosus (PRX.AS):

De laatste aandelensplitsing van Prosus vond plaats in september 2021. Dit was een ongebruikelijke vorm van splitsing, waarbij het bedrijf een kapitaalterugbetaling aan aandeelhouders uitvoerde door Naspers-aandelen uit te keren. Voor elke vijf Prosus-aandelen ontvingen aandeelhouders één nieuw aandeel in Naspers, het moederbedrijf van Prosus. Deze splitsing was bedoeld om de waarde te ontsluiten en de complexiteit van de bedrijfsstructuur te verminderen.

Ahold Delhaize (AD.AS):

De meest recente aandelensplitsing van Ahold Delhaize vond plaats op 18 juli 2016. Er was ook een omgekeerde aandelensplitsing die werd voltooid op 28 maart 2014. Bovendien was er een voorstel waarbij de aandeelhouders van Ahold Delhaize het voorstel goedkeurden om €1 miljard aan terug te geven aan aandeelhouders door middel van een kapitaaluitkering en omgekeerde aandelensplitsing.

Koninkelijke DSM (KDSKF):

DSM had in 2005 een aandelensplitsing, maar recentelijk waren er wijzigingen met betrekking tot aandelen in 2019 en aankopen van aandelen om stockdividenden te dekken in 2021 en 2022. De terugkoop in 2021 was om stockdividenden en aandelenplannen te dekken, terwijl de terugkoop in 2022 specifiek voor stockdividenden bedoeld was.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief