Home Aandelen Aandelenemissie: betekenis, uitleg en voorbeelden

Aandelenemissie: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een aandelenemissie?

Bij een aandelenemissie verkoopt een bedrijf aandelen om vers kapitaal op te halen. In het geval van een IPO is het de eerste keer dat een bedrijf zijn aandelen beschikbaar maakt voor het grote publiek. Dit wordt ook wel een emissie op de primaire markt genoemd. Maar een bedrijf kan ook kiezen om na een IPO bijkomende aandelen te verkopen via een claimemissie of private placement.

De voornaamste reden voor een bedrijf om een aandelenemissie te doen is om vers kapitaal op te halen. Dat kapitaal kan gebruikt worden om toekomstige groei te ondersteunen zoals bijvoorbeeld de aankoop van materiaal, het financieren van R&D-activiteiten of het overnemen van andere bedrijven. Maar een aandelenemissie kan ook gebruikt worden door bedrijven in moeilijkheden die geld zoeken om hun schulden te kunnen betalen.

Wat betekent een aandelenemissie voor bestaande aandeelhouders?

In het geval van een claimemissie zal er sprake zijn van verwatering (komt van het woord dilution in het Engels) voor bestaande aandeelhouders. Als compensatie hiervoor, ontvangen bestaande aandeelhouders warrants. Met deze warrants kunnen bestaande aandeelhouders bijkomende aandelen kopen aan een lagere prijs. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om de warrants door te verkopen aan andere beleggers.

Stel bijvoorbeeld dat een investeerder 100 aandelen van bedrijf ABC bezit en dat de huidige koers 50 euro is. Om een van hun concurrenten over te nemen heeft bedrijf ABC extra kapitaal nodig. Daarom kiest het ervoor om nieuwe aandelen uit te geven tegen een prijs van 40 euro. Omdat dit nadelig is voor bestaande aandeelhouders krijgen zij een warrant voor elke 10 aandelen die ze bezitten. In ons geval krijgt onze investeerder 10 warrants waarmee hij extra aandelen kan kopen met korting.

Voorbeelden van recente aandelenemissies

Alstom

De kapitaalverhoging van Alstom, aangekondigd op 8 mei 2024, is een onderdeel van een breder plan om de schuldenlast van het bedrijf aanzienlijk te verminderen. Alstom heeft als doel om 2,5 miljard euro op te halen, waarvan 1 miljard euro afkomstig moet zijn uit een kapitaalverhoging. Deze kapitaalverhoging wordt ondersteund door de twee grootste aandeelhouders van Alstom: de Canadese institutionele investeerder CDPQ en de Franse overheidsbank Bpifrance​​.

De kapitaalverhoging maakt deel uit van een viervoudig plan dat ook de uitgifte van obligaties en desinvesteringen omvat. Ongeveer 750 miljoen euro moet worden opgehaald door de uitgifte van obligaties, en nog eens 700 miljoen euro door het afstoten van onderdelen, zoals de verkoop van traditionele signalisatiesystemen voor treinen in Noord-Amerika aan het Duitse bedrijf Knorr-Bremse​.

De aangekondigde aandelenemissie kadert in het plan om de schuldenberg van 3 miljard euro af te bouwen. Deze schuldenberg is grotendeels te wijten aan de overname van de transportafdeling van Bombardier in 2021 voor 4,4 miljard. Dit voorbeeld geeft aan dat aandelenemissies ook gebruikt kunnen worden door bedrijven die in moeilijkheden verkeren.

Atenor

De projectontwikkelaar Atenor heeft aangekondigd tot 160,8 miljoen euro op te halen via een kapitaalverhoging, waarbij nieuwe aandelen worden uitgegeven tegen een prijs van slechts 5 euro per stuk. Deze prijs ligt aanzienlijk lager dan de huidige beurskoers en is bedoeld om de kapitaalverhoging succesvol te maken.

Atenor, dat te lijden heeft onder de vastgoedcrisis, zag zijn aandelenkoers dit jaar met meer dan 70% dalen en boekte een nettoverlies van 54 miljoen euro in de eerste helft van 2023. Hoewel aandeelhouders eerder instemden met een kapitaalverhoging tegen een minimumprijs van 10,23 euro per aandeel, is de prijs nu verlaagd, wat heeft geleid tot een nieuwe aandeelhoudersvergadering.

De kapitaalverhoging heeft al toezeggingen van 133,5 miljoen euro ontvangen van referentieaandeelhouders en nieuwe investeerders. Particuliere aandeelhouders kunnen ook inschrijven om verwatering van hun belang te voorkomen, maar niet-uitgeoefende rechten worden waardeloos, wat betekent dat beleggers moeten kiezen tussen inschrijven of hun aandelen verkopen om verlies te voorkomen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief