Home Brokers DeGiro vs. Lynx 2024

DeGiro vs. Lynx 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 9 minuten leestijd

DeGiro en Lynx zijn allebei brokers met veel ervaring. LYNX werd in 2006 opgericht in Amsterdam en telt ongeveer 60.000 klanten. DeGiro werd ook in Nederland opgericht, twee jaar na de oprichting van LYNX. DeGiro is een stuk sneller gegroeid dan Lynx met momenteel 40 miljard euro in assets under management van 2,4 miljoen klanten. In tegenstelling tot DeGiro is LYNX een introducing broker die samenwerkt met IBKR voor het uitvoeren van orders.

Zowel DeGiro als LYNX houden de beurstaks (TOB) af bij elke transactie zodat je zelf niet moet instaan voor deze administratieve last. Wat je wel zelf moet doen is een aangifte van een buitenlandse rekening bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België (NBB). DeGiro en Lynx zijn namelijk buitenlandse brokers die niet over een Belgisch bijkantoor beschikken. Gelukkig neemt het aanmelden van een buitenlandse niet veel tijd in beslag, en je moet het maar één keer doen. We hebben een stappenplan geschreven waarin we uitleggen hoe je je DeGiro-account of LYNX-account aanmeldt bij het CAP.

Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 2

Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 3.000

Aandelen/ETF’s: vanaf € 6

DeGiro en Lynx houden ook de roerende voorheffing niet in wanneer je als belegger dividend uit het buitenland ontvangt. Enkel de roerende voorheffing van Belgische bedrijven wordt ingehouden. Deze worden namelijk aan de bron worden belast. Je staat dus als klant van DeGiro of Lynx zelf in om de roerende voorheffing die je hebt ontvangen op dividenden uit het buitenland aan te geven op je personenbelasting. Gelukkig rekenen beide brokers geen kosten aan op corporate actions zoals het ontvangen van dividenden uit het buitenland.

BeschrijvingDeGiroLynx
HoofdkantoorNederlandNederland
Oprichtingsjaar20082006
Assets under management40 miljard euro+Niet meegedeeld
Klanten2.400.000+60.000+
ToezichthouderAFM, DNB en BaFinAFM en DNB
Depositogarantiestelsel (DGS)JaNee
Beleggerscompensatiestelsel (BCS)JaJa
KredietratingNiet beschikbaarNiet beschikbaar
Afhandeling beurstaksJaJa
Belgische rekening (CAP)NeeNee
Afhandeling RV buitenlandse dividendenNeeNee
Persoonlijke rekeningJaJa
Gezamenlijke rekeningNeeJa
Zakelijke rekeningNeeJa

Klantendienst

Op vlak van klantendienst is er weinig verschil tussen DeGiro en Lynx. Beide brokers zijn zowel telefonisch als via mail te bereiken. Lynx biedt daarnaast ook nog een chatfunctie aan waarmee je snel in contact kunt komen met de klantendienst en terecht kunt om een antwoord te krijgen op simpele vragen.

BeschrijvingDeGiroLynx
ContactformulierNeeNee
E-mailadresklanten@degiro.nlinfo@lynx.be
ChatNiet beschikbaarVoor nieuwe en bestaande klanten
Telefoonnummer+31 20 53 53 496+ 32 9 223 23 20
OpeningsurenOp werkdagen van 8:00 tot 17:30Op werkdagen van 8:30 tot 18:00
NederlandsJaJa

Aanbod

Zowel bij DeGiro als Lynx krijgen beleggers toegang tot een ruime selectie aan effecten zoals aandelen, ETF’s, opties, warrants en hefboomproducten. Vanwege regelgeving is het niet mogelijk om cryptomunten zoals Bitcoin te kopen of verkopen via een broker zoals DeGiro of Lynx. Maar je kunt bij beide brokers wel beleggen in zogenaamde crypto trackers (ETP’s) of crypto futures. Omdat Lynx samenwerkt met IBKR voor het verwerken van orders kan het klanten toegang geven tot meer beurzen dan DeGiro.

BeschrijvingDeGiroLynx
AandelenJaJa
Fractionele aandelenNeeJa
ObligatiesJaJa
ETFJaJa
BeleggingsfondsenJaJa
OptiesJaJa
FuturesJaJa
WarrantsJaJa
HefboomproductenJaJa
ForexJaJa
CryptoNeeNee
Margin rekeningJaJa
Telefonische ordersJaNee
Aantal beurzen50+150+
Aantal landen30+30+

Transactiekosten

DeGiro is over de heel de lijn goedkoper dan Lynx. Maar bij DeGiro moet je wel rekening houden met connectiviteitskosten. Die worden jaarlijks aangerekend voor elke beurs waar je minstens 1 transactie op verricht. Als je bijvoorbeeld binnen één kalenderjaar op zowel de London Stock Exchange, New York Stock Exchange, Euronext Paris en de Hong Kong Stock Exchange effecten hebt gekocht of verkocht betaal je 10 euro per jaar (4 * 2,5 euro).

Voor transacties op Euronext Brussel en Amsterdam rekent DeGiro geen kosten aan. Lynx rekent geen connectiviteitskosten aan voor geen enkele beurs. Wel moet je bij Lynx rekening houden dat er inactiviteitskosten van 5 euro per maand worden aangerekend wanneer je in een bepaalde maand geen enkele transactie hebt uitgevoerd. Hierdoor is Lynx geen goede broker voor buy-and-hold beleggers.

Nog een belangrijk verschil waarmee je rekening moet houden tussen DeGiro en Lynx zijn de kosten die verbonden zijn aan het overstappen naar een andere broker. Voor uitgaande transfers kan je huidige broker hoge kosten aanrekenen voor het overzetten van de effecten naar een andere broker. DeGiro rekent maar liefst 100 euro aan per effect dat moet overgezet worden. Lynx is daarentegen, samen met Mexem, een van de weinige brokers die niets aanrekent voor deze dienst.

BeschrijvingDeGiroLynx
Aandelen EUVanaf € 2Vanaf € 6
Aandelen VKVanaf £ 3,9Vanaf £ 9
Aandelen VSVanaf $ 1Vanaf $ 5
ETF EUVanaf € 2Vanaf € 6
ETF VKVanaf £ 2Vanaf £ 9
ETF VSVanaf $ 2Vanaf $ 5
Obligaties EUVanaf € 2Vanaf € 6
Obligaties VSVanaf $ 2Vanaf $ 5
Opties EUVanaf € 0,75Vanaf € 1,75
Opties VKVanaf £ 0,75Vanaf £ 3,5
Opties VSVanaf $ 0,75Vanaf $ 2,4
Futures EUVanaf € 0,75Vanaf € 2,5
Futures VKVanaf £ 0,75Vanaf £ 3
Futures VSVanaf $ 0,75Vanaf $ 3,5
WarrantsVanaf € 1Vanaf € 5,4

Andere kosten

Bij DeGiro en Lynx zijn er geen jaarlijkse kosten verbonden aan het openen of sluiten van een rekening. DeGiro biedt, juist zoals Mexem, een van de goedkoopste tarieven aan op de markt. Lynx leunt met zijn tarieven dichter aan bij duurdere brokers zoals Medirect en Bolero. Of je nu handelt in aandelen, obligaties, ETF’s of opties, bij DeGiro zal je lagere transactiekosten betalen.

Om te vermijden dat je dividenden volledig belast worden in zowel de Verenigde Staten als in België kun je een attest invullen om gebruik te maken van een verlaagde bronheffing. Zowel DeGiro en Lynx bieden deze dienst gratis aan. Let wel op dat je dit enkel kan aanvragen voor dividenden van Amerikaanse bedrijven en niet voor Franse of Canadese bedrijven. Bij Bolero kun je naast de VS ook een verlaagd tarief aanvragen voor dividenden uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en Zweden. Er is momenteel geen enkele broker die dit voor zoveel landen doet als Bolero. Nadeel is wel dat ze voor deze dienst 2% kosten in rekening brengen. 

BeschrijvingDeGiroLynx
TransactiekostenLaagLaag
Vaste kostenGeenGeen
InningskostenGeenGeen
Minimum instapbedragGeen3000
InactiviteitskostenGeen€ 5 per maand
Wisselkoersmarge0,25%0,005%
GeldopnameGratisEerste opname maand gratis daarna € 1 SEPA / € 8 WIRE per overschrijving
Telefonische ordersToeslag van €10Niet beschikbaar
Uitgaande transfer (per effect) € 100 Gratis

Tools

BeschrijvingDeGiroLynx
AcademieJaJa
ScreenerJaJa
Fundamentele analyseJaJa
Technische analyseJaJa
Demo-accountNeeNee
SchaduwportefeuilleJaJa

Scores

DeGiro en Lynx lijken in veel opzichten sterk op elkaar. Beide brokers bieden een ruime selectie aan effecten aan die verhandeld worden op beurzen over de hele wereld. Ook op vlak van fiscaliteit behandelen beide brokers de beurstaks maar niet de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden. Qua administratieve last is er dus geen verschil tussen de twee. Daarom raden we beleggers aan om voor DeGiro te kiezen aangezien de transactiekosten een stuk lager liggen opzichte van Lynx. Zelfs met de connectiviteitskosten die worden aangerekend, zullen de meeste brokers goedkoper af zijn met DeGiro.

BeschrijvingDeGiroLynx
Aanbod4.55.0
Kosten4.53.5
Gebruiksgemak4.03.5
Klantendienst4.04.0
Algemene score4.34.0

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief