Home Sparen Basisrente: betekenis, uitleg en berekening

Basisrente: betekenis, uitleg en berekening

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is basisrente?

Basisrente is de gegarandeerde rente die u sowieso ontvangt op het saldo van een spaarrekening. Deze basisrente wordt uitgedrukt als een jaarlijks percentage maar wordt wel dagelijks berekend op het uitstaande saldo. Doorgaans wordt de basisrente maar één keer per jaar uitbetaald, op 1 januari.

Kenmerkend voor een gereglementeerde spaarrekening is dat deze bestaat uit twee componenten, de basisrente en een getrouwheidspremie. In tegenstelling tot de basisrente kunt u een getrouwheidspremie enkel ontvangen op geld dat u twaalf maanden lang onaangeroerd laat staan.

Wat is het verschil tussen basisrente en een getrouwheidspremie?

Het verschil tussen basisrente en getrouwheidspremie op een spaarrekening ligt in de manier waarop ze worden berekend en toegekend. De basisrente is de rente die verdiend wordt op het dagelijkse saldo van de spaarrekening. Hoewel deze rente dagelijks wordt berekend, vindt de uitbetaling ervan gewoonlijk slechts één keer per jaar plaats. De basisrente ontvangt u sowieso ongeacht hoe vaak u geld stort of opneemt.

Dit is in tegenstelling tot de getrouwheidspremie, die verdient u enkel op bedragen die gedurende een onafgebroken periode van twaalf maanden op de spaarrekening blijven staan. Deze premie is een stimulans voor spaarders om hun geld op een spaarrekening te laten staan. Het unieke aan de getrouwheidspremie is dat bij elke storting een aparte periode van 12 maanden ingaat.

Wanneer wordt basisrente uitbetaald?

De basisrente wordt door de meeste banken één keer per jaar uitbetaald, meestal op 1 januari. Dit is in tegenstelling tot de getrouwheidspremie die op de eerste dag van elk kwartaal kan worden uitbetaald (1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober).

Berekening van basisrente

Het berekenen van de basisrente lijkt eenvoudig maar dat is het niet. De basisrente wordt namelijk uitgedrukt in een jaarlijks percentage maar wordt wel dagelijks berekend. Daarom moet het jaarlijks percentage omgezet worden naar een dagelijks rentepercentage.

Stel, een spaarder die 5.000 euro stort op een spaarrekening met een basisrente van 1% op 1 januari 2024. Honderd dagen later stort deze spaarder nog eens 1.000 euro bij. Voor de rest van het jaar laat de spaarder het geld staan. In totaal zal deze spaarder 57,26 euro ontvangen van zijn bank.

De berekening is als volgt:

5.000 * 1% * (100/365) + 6.000 * 1% * (265/365) = 13,70 + 43,56 = 57,26 euro

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief