Home Obligaties Waarom beleggen in obligaties?

Waarom beleggen in obligaties?

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 3 minuten leestijd

Bescherming tegen inflatie

Inflatie vermindert de koopkracht van je geld over de tijd. Door te beleggen in activa die in waarde kunnen stijgen, zoals obligaties, kun je rendement behalen dat de inflatie overtreft. Dit helpt je om je vermogen te behouden of zelfs te laten groeien, ondanks de stijgende kosten van goederen en diensten.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als doelstelling om de inflatie rond de 2% te houden. De redenering hierachter is dat een beetje inflatie mensen aanzet tot consumptie, wat goed is voor economische groei. Maar de afgelopen jaren hebben we een veel hogere inflatie meegemaakt dan 2%. Hierdoor heeft al het geld dat op zicht- en spaarrekeningen stond, sterk aan waarde verloren. Door te beleggen kun je je vermogen beschermen tegen inflatie.

Stabiliteit

Obligaties staan bekend om hun stabiliteit en voorspelbare rendementen, vooral in vergelijking met aandelen. Tijdens perioden van marktvolatiliteit kunnen obligaties fungeren als een veilige haven, doordat ze doorgaans minder gevoelig zijn voor schommelingen in de aandelenmarkt.

Diversificatie

Diversificatie is belangrijk voor beleggers die de volatiliteit van een beleggingsportefeuille willen verminderen. Door te beleggen in een mix van aandelen, obligaties en andere activa, kunnen beleggers de impact van slechte prestaties in één categorie verminderen. Obligaties voegen voorspelbare rendementen toe aan een portefeuille, wat helpt om de algehele volatiliteit te verminderen.

Lager risico

Voor beleggers die hun kapitaal willen behouden, bieden obligaties een relatief veilige optie. Hoewel de waarde van obligaties kan schommelen, vooral met veranderingen in de rentetarieven, keren ze aan het einde van de looptijd de hoofdsom terug aan de belegger. Dit maakt obligaties een aantrekkelijke keuze voor beleggers die hun oorspronkelijke investering willen beschermen.

Aanvulling op je pensioen

Een van de belangrijkste voordelen van obligaties is de vaste inkomstenstroom die ze bieden. Obligaties betalen periodieke rentebetalingen, ook wel coupons genoemd, wat zorgt voor een stabiele en voorspelbare cashflow. Dit is bijzonder aantrekkelijk voor gepensioneerden of andere beleggers die afhankelijk zijn van hun beleggingen voor regelmatig inkomen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief