Home Ondernemingswaarde: betekenis, berekening en voorbeeld

Ondernemingswaarde: betekenis, berekening en voorbeeld

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is ondernemingswaarde?

Ondernemingswaarde of enterprise value is een financiële maatstaf die gebruikt wordt om de totale waarde van een onderneming te bepalen. Deze maatstaf geeft een volledig beeld van wat het zou kosten om het bedrijf te kopen en is daarom een belangrijk gegeven bij fusies en overnames.

Hoe je ondernemingswaarde kunt berekenen

In tegenstelling tot aandeelhouderswaarde houdt de berekening van de ondernemingswaarde ook rekening met de uitstaande schulden. De formule om de ondernemingswaarde te berekenen is als volgt:

Ondernemingswaarde = Marktkapitalisatie  +  Schulden − Cash

Marktkapitalisatie wordt berekend door de huidige aandelenkoers te vermenigvuldigen met het totale aantal uitstaande aandelen.

Schulden omvatten zowel kortlopende als langlopende schulden van het bedrijf zoals bankleningen, obligaties en andere schulden.

En de cash stelt de liquide middelen voor die het bedrijf in handen heeft. Het omvat contanten, maar ook andere activa die snel in contanten kunnen worden omgezet zoals aandelen.

Cash and debt free

Cash and debt free is een term die verwijst naar een situatie waarbij de prijs van een bedrijf wordt bepaald zonder rekening te houden met de cash en de schulden. Bij een bedrijfsovername betekent een cash and debt free deal dat de koper de onderneming overneemt zonder de cash en de schulden.

In realiteit wordt de overnameprijs doorgaans aangepast in functie van de aanwezige cash en schulden op de balans. Stel dat een bedrijf een waarde heeft van € 100 miljoen op een cash and debt free basis en het € 10 miljoen in kas en € 30 miljoen aan schulden heeft. Dan wordt de werkelijke overnameprijs aangepast van € 100 miljoen naar € 80 miljoen (100 + 10 – 30).

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief