Home Aandelen Micro en nano-cap: betekenis, voordelen en risico’s

Micro en nano-cap: betekenis, voordelen en risico’s

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 3 minuten leestijd

Wat is micro-cap?

Micro-cap is een term die gebruikt wordt om kleine beursgenoteerde bedrijven te omschrijven met een marktkapitalisatie van 250 miljoen dollar of minder. Nano-cap is een aparte categorie voor zeer kleine beursgenoteerde bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan 50 miljoen dollar. Deze twee categorieën worden enkel gebruikt in de Verenigde Staten, op de Euronext beurs wordt er geen onderscheid gemaakt tussen small caps, micro caps en nano-caps.

Risico’s van micro-caps

Investeren in micro-caps en nano-caps brengt bepaalde risico’s met zich mee. Het is belangrijk dat je als belegger op de hoogte bent van deze risico’s zodat je bepaalde valkuilen kunt ontwijken.

Beperkte transparantie

Bedrijven met een zeer kleine marktkapitalisatie zijn niet verplicht om evenveel informatie te verstrekken aan beleggers als bijvoorbeeld mid caps of large caps. Dit komt omdat micro-caps en nano-caps verhandeld worden via over-the-counter handel (OTC). Een OTC-markt hanteert namelijk minder strike rapporteringsvereisten dan grote beurzen zoals de NYSE of de Nasdaq. Het gebrek aan transparantie maakt het moeilijker om de financiële gezondheid en toekomstperspectieven van een bedrijf te beoordelen. Bovendien geeft het management meer ruimte om fraude te plegen.

Hoge volatiliteit

De koers van micro-caps is onderhevig aan grote schommelingen omdat relatief kleine transacties een grote impact kunnen hebben. Dit kan leiden tot zeer grote koersstijgingen maar ook tot aanzienlijke dalingen.

Lage liquiditeit

Nano-caps hebben een zeer laag handelsvolume wat betekent dat het moeilijk kan zijn om aandelen te kopen of te verkopen. Vaak komt dit omdat insiders een groot deel van het bedrijf bezitten en er weinig aandelen vrij verhandelbaar zijn. Dit kan een probleem zijn wanneer je als belegger je positie snel wilt verkopen.

Marktmanipulatie

Door de combinatie van lage liquiditeit en hoge volatiliteit zijn nano-caps regelmatig het doelwit van marktmanipulaties zoals pump and dump schemes. Hierbij kopen bepaalde promotoren de aandelen van een bedrijf op om ze nadien in e kijker te zetten via sociale media. Wanneer het aandeel stijgt, verkopen de promotoren hun aandelen tegen een opgepompte koers door aan niets vermoedende mensen.

Voordelen van micro-caps

Alhoewel het beleggen in micro-caps en nano-caps een aantal risico’s heeft, zijn er ook een aantal voordelen aan verbonden.

Geen concurrentie van beleggingsfondsen

Omdat micro-caps een zeer lage marktkapitalisatie hebben, worden ze niet gedekt door financiële analisten en niet gekocht door institutionele beleggers. Omdat er minder concurrentie bestaat is de kans groter dat je als belegger een ondergewaardeerd aandeel kunt vinden tussen de micro-caps ten opzichte van mega caps.

Hoger groeipotentieel

Bijna alle nano-caps zijn start up bedrijven die zich een vroeg stadium van ontwikkeling bevinden. Hierdoor hebben ze het potentieel om nog veel te groeien wat tot een hoog rendement kan leiden voor investeerders die vroeg hebben ingekocht.

Lage correlatie met rest van de markt

Micro-caps en nano-caps volgen vaak niet de grotere markttrends en kunnen voor diversificatie zorgen in een beleggingsportefeuille. Hun prestaties worden namelijk meer gedreven door bedrijfsspecifieke prestaties dan door macro-economische factoren.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief