Home Investeren Small-cap: betekenis, risico’s en voordelen

Small-cap: betekenis, risico’s en voordelen

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat is small-cap?

Small-cap is een categorie voor kleine beursgenoteerde bedrijven. Volgens de definitie die Euronext hanteert, wordt een bedrijf als small-cap beschouwd wanneer het een marktkapitalisatie onder de 150 miljoen euro heeft. Op Amerikaanse beurzen worden bedrijven als small-cap beschouwd als ze een marktkapitalisatie tussen de 250 miljoen euro en 2 miljard dollar hebben.

Small-cap is de afkorting van de term small market capitalization. Amerikaanse beurzen zoals NYSE en Nasdaq maken een onderscheid tussen small-cap, micro-cap en nano-cap. Euronext maakt daarentegen geen onderscheid en brengt alle beursgenoteerde bedrijven met een beurswaarde van 150 miljoen euro onder in de categorie small-cap.

Er bestaan verschillende ETF’s die de prestaties van small-cap bedrijven volgen zoals de iShares Russell 2000 ETF (IWM), Vanguard Small Cap Index Fund (VB) en de SPDR S&P 600 Small Cap (SLY). In België bevat de BEL Small-index zowel small-cap bedrijven zoals Smartphoto (SMAR.BR) en Biotalys (BTLS.BR) als mid-caps zoals Van De Velde (VAN.BR) en Atenor (ATEB.BR).

Risico’s van het beleggen in small-caps

Als belegger moet je er rekening mee houden dat beleggen in small-caps bepaalde risico’s met zich meebrengt.

Beperkte transparantie

Bedrijven met een kleine marktkapitalisatie die verhandeld worden via OTC-handel zijn niet gebonden aan dezelfde strikte rapporteringsnormen als grotere bedrijven. Hierdoor zijn ze niet verplicht om evenveel informatie publiek te maken waardoor de kans op fraude hoger is. Door de beperkte transparantie is het moeilijker om als belegger een goed beeld te vormen van de financiële cijfers van een onderneming.

Lage liquiditeit

Small-caps hebben een lager handelsvolume dan mid-caps of large-caps. Dit betekent dat het moeilijk kan zijn om bij slecht nieuws een groot aantal aandelen in één keer te verkopen.

Hoge volatiliteit

Door de lage liquiditeit is de koers van small-caps onderhevig aan grote schommelingen. Relatief kleine transacties kunnen namelijk een grote impact hebben op de koersontwikkeling. Voor conservatieve beleggers kan het moeilijk zijn om een aandeel zwaar te zien dalen zonder directe aanleiding.

Voordelen van small-caps

Alhoewel het beleggen in small-caps een aantal risico’s heeft, zijn er ook een aantal voordelen aan verbonden.

Geen concurrentie van institutionele beleggers

Omdat small-caps een lage marktkapitalisatie hebben, worden ze niet gevolgd door financiële analisten. Belangrijker is dat ze ook niet gekocht worden door institutionele beleggers. Dat komt omdat ze te veel geld beheren waardoor beleggen in small-caps niet rendabel is voor hen. Omdat small-caps ontweken worden door de meeste institutionele beleggers is de kans groter dat je als particuliere belegger een ondergewaardeerd aandeel kunt vinden.

Hoger groeipotentieel

Heel wat small-caps zijn bedrijven die zich in de beginfase van hun groeicurve bevinden. Ze hebben vaak plannen om hun marktaandeel verder uit te breiden waardoor de omzet en de winsten nog sterk kunnen stijgen.

Lage correlatie met rest van de markt

De koersevolutie van small-caps wijkt vaak af van de indices waardoor ze voor de nodige diversificatie kunnen zorgen in een beleggingsportefeuille. Hun prestaties worden namelijk meer gedreven door bedrijfsspecifieke prestaties dan door macro-economische factoren.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief