Home Investeren Lump sum: betekenis, uitleg en voorbeelden

Lump sum: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is lump sum?

Lump sum is een Engelstalige term die verwijst naar een eenmalige betaling van een som geld in plaats van meerdere betalingen gespreid over tijd. De term kan gebruikt worden in verschillende contexten, zoals het uitbetalen van een verzekeringsclaim, het betalen voor een aankoop of het investeren in financiële effecten zoals aandelen of obligaties.

Voorbeelden van lump sum

Loterij
Wanneer een grote jackpot wordt gewonnen, bieden loterijorganisaties gewoonlijk twee opties aan. De winnaar kan kiezen voor een “lump sum” uitbetaling of voor meerdere betalingen gespreid over meerdere jaren. Bij de “lump sum” optie krijgt de winnaar een aanzienlijk bedrag ineens uitbetaald, maar dit bedrag is meestal minder dan het totale geadverteerde bedrag van de jackpot. Dit komt omdat het geadverteerde bedrag is gebaseerd op de totale waarde van de jaarlijkse betalingen indien deze over meerdere jaren worden uitbetaald.

Verzekeringsclaim

Stel dat een arbeider een permanente handicap oploopt ten gevolge van een ongeluk op zijn werk, dan zal hij hiervoor vergoed worden. De verzekeringsmaatschappij zal betalingen voorzien om de financiële gevolgen van de handicap op te vangen. Dat is voornamelijk om het verlies van inkomen op te vangen, maar ook ziekenhuiskosten of verbouwingskosten aan de woning.

Zo’n verzekeringsclaim kan in één keer uitbetaald worden (lump sum) of kan ook levenslang maandelijks uitbetaald worden. Het aanvaarden van een lump sum uitkering betekent meestal dat de verzekerde afziet van toekomstige claims die gerelateerd zijn aan hetzelfde ongeluk. Om er zeker van te zijn dat ze in hun kosten kunnen voorzien, kiezen de meeste mensen voor een levenslange uitbetaling van maandelijkse en kleinere bedragen.

Pensioensparen

Veel pensioenspaarders spreiden hun betalingen aan pensioensparen over verschillende maanden. Maar maandelijks beleggen is meestal niet ideaal om het hoogste rendement te behalen. Onderzoek heeft aangetoond dat het volledige bedrag in januari beleggen in veel gevallen voor een hoger rendement zorgt dan dollar cost averaging.

Wat is het verschil tussen lump sum en dollar cost averaging?

Bij “lump sum” investeren wordt een groot bedrag in één keer geïnvesteerd. Dit betekent dat het gehele bedrag vanaf dag één aan het werk wordt gezet. Op die manier wordt de tijd dat het bedrag kan groeien gemaximaliseerd. Samengestelde interest zorgt er namelijk voor dat hoe langer een bedrag belegd is, hoe meer het kan aangroeien. Het voornaamste nadeel is echter dat, als de markt kort na de investering daalt, de investeerder een groter ongerealiseerd verlies kan hebben dan bij een meer gespreide investeringsmethode zoals dollar cost averaging (DCA).

Bij DCA wordt het te investeren bedrag verdeeld over meerdere, kleinere investeringen die over een bepaalde periode worden gedaan. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal zijn. Het doel van DCA is om het risico van een plotse daling te verminderen door op verschillende momenten in te kopen. Wanneer er belegd wordt in een dalende markt kan dit ervoor zorgen dat financiële effecten aan een lagere inkoopprijs worden gekocht. Een bijkomend voordeel is dat dit voor minder emotionele stress zorgt bij beleggers die risicoavers zijn. Het voornaamste nadeel van DCA is dat het voor een lager rendement zorgt tijdens een bull market.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief