Home Aandelen Frankfurt Stock Exchange (FRA): uitleg, werking en geschiedenis

Frankfurt Stock Exchange (FRA): uitleg, werking en geschiedenis

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de Frankfurt Stock Exchange (FRA)?

De Frankfurt Stock Exchange is de grootste beurs van Duitsland op basis van totale marktkapitalisatie. In 2023 stonden er bijna 500 bedrijven genoteerd op de FRA die samen een totale marktkapitalisatie van ongeveer 2,4 biljoen dollar hadden. Daarmee is het de twaalfde grootste beurs ter wereld.

Op de Frankfurt Stock Exchange staan een aantal belangrijke indices genoteerd zoals de Euro Stoxx 50, DAX en VDAX. Verder staan er ook kleinere indices op genoteerd zoals de CDAX, DivDax, LDAX en TecDAX.

Hoe werkt de Frankfurt Stock Exchange (FRA)?

De Frankfurt Stock Exchange is eigendom van Deutsche Börse AG. Via de tak Deutsche Börse Cash Market exploiteert Deutsche Börse AG twee handelsplatformen op de Frankfurt Stock Exchange.

Xetra is het belangrijkste handelsplatform voor de handel in Duitse aandelen en ETF’s. Meer dan 90% van alle transacties in Duitsland lopen via dit elektronisch handelsplatform. De prijzen op Xetra dienen bovendien als basis voor de berekening van de DAX. Dit elektronisch handelsplatform is elke werkdag open van 9:00 tot 17:30 uur.

Börse Frankfurt is net als Xetra een elektronisch handelsplatform. Hierop staan meer dan een miljoen effecten van Duitse en internationale emittenten. Het belangrijkste verschil met Xetra is echter dat er specialisten betrokken zijn bij de handel. Deze specialisten zorgen ervoor dat orders in niet-liquide effecten uitgevoerd worden tegen een eerlijke marktprijs. Ze zijn wettelijk verplicht om de spread tussen de bied- en laatprijs zo laag mogelijk te houden. De Börse Frankfurt is doorgaans open van 8:00 tot 22:00 uur ’s avonds.

Geschiedenis van de Frankfurt Stock Exchange (FRA)

1585 Oprichting van de eerste beurs in Frankfurt

In de 16de eeuw ontwikkelde Frankfurt zich tot een van de meest welvarende steden in Europa. In 1585 werd een beurs opgericht om vaste wisselkoersen in te stellen.

1879 Verhuis naar Börsenplatz

In 1879 verhuisde de Frankfurt Stock Exchange naar het gebouw aan de Börsenplatz waar ze tot op vandaag nog altijd aanwezig zijn.

1949 Sterke groei

Na de Tweede Wereldoorlog groeide de Frankfurt Stock Exchange uit tot de toonaangevende beurs in Duitsland.

1993 Naamsverandering

In 1993 veranderde de Frankfurter Wertpapierbörse zijn naam naar het huidige Deutsche Börse AG.

2002 Mislukte overname

In 2002 en 2004 voerde Deutsche Börse AG onderhandelingen over de overname van de London Stock Exchange. In 2017 werd een nieuw overnamebod door de Europese Commissie geblokkeerd.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief