Home Investeren Shenzhen Stock Exchange (SZSE): uitleg, werking en openingsuren

Shenzhen Stock Exchange (SZSE): uitleg, werking en openingsuren

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de Shenzhen Stock Exchange (SZSE)?

De Shenzhen Stock Exchange (SZSE) is een van de drie voornaamste beurzen in China. De andere twee beurzen zijn de Shanghai Stock Exchange (SSE) en de Beijing Stock Exchange (BSE). Op de Shenzhen Stock Exchange staan meer dan 2.000 bedrijven genoteerd. Samen hebben deze bedrijven een totale marktwaarde van ongeveer 4,5 biljoen dollar, wat vergelijkbaar is met de totale marktwaarde van de Hong Kong Exchanges.

De meeste bedrijven op de SZSE zijn voornamelijk technologie- en productiebedrijven. In de meeste bedrijven heeft de Chinese overheid een significant aandeel. Bovendien staat de SZSE onder toezicht van de China Securities Regulatory Commission (CSRC).

Hoe werkt de Shenzhen Stock Exchange?

Op de Shenzhen Stock Exchange (SZSE) worden verschillende effecten verhandeld zoals aandelen, ETF’s en derivaten. Net zoals op de SSE worden er voor elk bedrijf twee soorten aandelen verhandeld, A-aandelen en B-aandelen. A-aandelen worden in yuan genoteerd en zijn doorgaans alleen toegankelijk voor Chinese beleggers. De B-aandelen worden daarentegen in Amerikaanse dollars genoteerd en zijn wel toegankelijk voor buitenlanders.

De Shenzhen Stock Exchange (SZSE) bestaat uit de Main Board, de SME Board en de ChiNext Market. Op de Main Board staan grote bedrijven genoteerd zoals batterijproducent CATL en autofabrikant BYD. De SME Board werd opgericht voor kleinere productiebedrijven met stabiele winstcijfers. Technologiebedrijven staan genoteerd op de Chinese tegenhanger van de Nasdaq, de ChiNext Market.

Wanneer is de Shenzhen Stock Exchange open?

De Shenzhen Stock Exchange is open op werkdagen van 9:30 tot 11:30 uur en van 13:00 tot 15:00 uur (China Standard Time). Deze beurs sluit elke dag voor een lunchpauze en is in totaal maar 4 uur per dag geopend. De SZSE is ook gesloten op Chinese feestdagen die in Europa minder bekend zijn.

Geschiedenis van de SZSE

1990 Oprichting

Op 1 december 1990 werd de Shenzhen Stock Exchange opgericht.

1997 Staatsinmenging

Voor 1997 stond de SZSE onder lokale bevoegdheid. Maar in juli 2007 besloot de Chinese overheid dat de SZSE onder direct toezicht zou vallen van de China Securities Regulatory Commission (CSRC). De CSRC is equivalent aan de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten.

2004 Lancering SME Board

In mei 2004 werd de SME Board gelanceerd waar kleinere productiebedrijven op genoteerd werden.

2009 Lancering ChiNext

In oktober 2009 werd de ChiNext markt geopend als een Chinese tegenhanger van de Nasdaq.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief