Home Aandelen Claimemissie: betekenis, uitleg en voorbeelden

Claimemissie: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 3 minuten leestijd

Wat is een claimemissie?

Een claimemissie of rechtenemissie is een manier voor een beursgenoteerd bedrijf om extra kapitaal op te halen door nieuwe aandelen uit te geven. Het verschil met een gewone aandelenemissie is dat de nieuwe aandelen enkel beschikbaar worden gesteld aan bestaande aandeelhouders. Deze aandeelhouders ontvangen een claim of voorkeursrecht om nieuwe aandelen te kopen in verhouding tot het aantal aandelen in hun bezit.

Een claimemissie wordt doorgaans tegen een vooraf bepaalde prijs en binnen een bepaalde periode uitgevoerd. Dit geeft bestaande aandeelhouders de mogelijkheid om hun aandeel in het bedrijf te behouden. Bestaande aandeelhouders kunnen er ook voor kiezen om niet verder te investeren in het bedrijf door hun claim te verkopen op de secundaire markt.

Voorbeeld van een claimemissie

Stel dat het bedrijf PQR extra kapitaal wil ophalen via een claimemissie om te investeren in een nieuwe groeiopportuniteit. Het bedrijf heeft 1 miljoen uitstaande aandelen en kondigt aan dat het 200.000 nieuwe aandelen zal uitgeven.

De claimemissie biedt bestaande aandeelhouders het recht om deze nieuwe aandelen te kopen in een verhouding van 1 nieuw aandeel voor elke 5 bestaande aandelen die ze bezitten, tegen een korting op de huidige marktprijs. Omdat de huidige marktprijs van het aandeel €10 is, kunnen de nieuwe aandelen gekocht worden voor €8.

Als bestaande aandeelhouder heb je twee keuzes:

  1. Gebruikmaken van je rechten: Als je besluit je rechten te gebruiken, koop je de nieuwe aandelen in de aangegeven verhouding. Als je bijvoorbeeld 1000 aandelen bezit, heb je het recht om 200 nieuwe aandelen te kopen (1000/5 = 200) tegen een verlaagde prijs van €8 per aandeel. Dit vereist een extra investering van €1.600 (200 aandelen x €8) om je aandeel in het bedrijf gelijk te houden.
  2. Rechten verkopen: Als je besluit je rechten niet te gebruiken, kun je deze verkopen aan iemand anders. De rechten hebben een marktwaarde omdat ze de koper het recht geven de nieuwe aandelen tegen een lagere prijs te kopen. Door je rechten te verkopen, ontvang je een vergoeding van 400 euro (200 x €2). Maar je eigendomspercentage in het bedrijf zal verwateren omdat er meer aandelen in omloop komen. Je zal na het verkopen van je rechten nog maar 0,083% (1.000 / 1.200.000 aandelen) van het bedrijf bezitten in plaats van 0,1% (1.000 / 1.000.000 aandelen).

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief