Home Liquiditeitsrisico: definitie, betekenis en uitleg

Liquiditeitsrisico: definitie, betekenis en uitleg

by Quinten de Jong
1 minuten leestijd

Wat is liquiditeitsrisico?

Liquiditeitsrisico is het risico dat een bedrijf zijn financiële verplichtingen op korte termijn niet kan nakomen. Meestal ontstaat dit probleem door een onvermogen om activa om te zetten in contanten zonder een groot verlies te lijden. Liquiditeitsrisico is niet beperkt tot bedrijven, ook financiële instellingen zoals banken en zelfs particuliere beleggers lopen dit risico.

Bedrijven die niet voldoende cash aanhouden om aan verplichtingen op korte termijn te voldoen, lopen een reëel liquiditeitsrisico. Ondanks het feit dat ze over voldoende activa op lange termijn beschikken kan een gebrek aan cash en een onvermogen om voldoende leningen te krijgen, tot een faillissement kunnen leiden. Kredietgevers maken een inschatting van het kredietrisico en verstrekken op basis van die analyse sommige kredietnemers geen leningen meer.

Voor financiële instellingen zoals banken wordt het beheer van liquiditeitsrisico gereguleerd door wetgevingen op Europees niveau. Particuliere beleggers lopen een liquiditeitsrisico wanneer ze handelen in complexe financiële effecten zoals opties en derivaten. Bij sterke marktschommelingen kunnen ze zelfs een margin call van hun broker krijgen. In geval dat ze op dat moment niet over voldoende liquiditeit beschikken kan het zijn dat de broker posities gedwongen zal afsluiten met verlies.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief