Home Aandelen Earnings call: betekenis, voordelen en nadelen

Earnings call: betekenis, voordelen en nadelen

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 2 minuten leestijd

Wat is een earnings call?

Een earnings call is een telefonische conferentie of webcast waarin een beursgenoteerd bedrijf financiële cijfers bespreekt met onder andere beleggers en aandelenanalisten. Tijdens deze bijeenkomst geeft het management toelichting op de financiële resultaten van een recent afgesloten kwartaal of boekjaar en belangrijke recente gebeurtenissen.

Earnings calls zijn een belangrijk aspect van de communicatie van een bedrijf met het publiek. Deelnemers hebben vaak de mogelijkheid om vragen te stellen. De antwoorden die het management verschaft kunnen bijdragen tot meer inzicht in de huidige toestand en toekomst van het bedrijf.

Voordelen van earnings calls

De meeste beursgenoteerde bedrijven houden een earnings call om hun financiële resultaten te bespreken. Meestal voorzien bedrijven een opname of transcript van de earnings call op de Investor Relation pagina van hun bedrijfswebsite. Het is een manier voor bedrijven om te communiceren met onder andere aandelenanalisten.

Analisten maken een fundamentele analyse van een bedrijf door onder andere de jaarrekening door te nemen. Door vragen te stellen tijdens earnings calls kunnen ze meer inzicht krijgen in zaken die moeilijk af te leiden zijn uit de cijfers. Deze info gebruiken ze dan om tot een advies te komen over de waarde van het aandeel.

Nadelen van earnings calls

Wanneer het management in staat is om vragen goed te beantwoorden, kan dit een positieve impact hebben op het imago van het bedrijf. Maar het management kan ook geconfronteerd worden met vragen die ze liever niet beantwoorden en waarvan het antwoord een negatieve impact kan hebben op de koers van het aandeel.

Bovendien kunnen earnings calls veel kostbare tijd van het management in beslag nemen. Zowel het voorbereiden als het voeren van earnings calls kunnen stressvol en tijdrovend zijn voor het management. Daarbij kan tijd verloren gaan dat beter gespendeerd kon worden aan het managen van het bedrijf. Wanneer een bedrijf om die redenen besluit om een earnings call over te slaan, kan het aanleiding geven tot negatieve speculatie.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief