Home ETF CAC 40: definitie, samenstelling en trackers

CAC 40: definitie, samenstelling en trackers

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is de CAC 40 Index?

De CAC40 is de voornaamste index van Frankrijk. In deze index zitten de 40 grootste en meest verhandelde bedrijven van Euronext Parijs. In deze index zitten een aantal grote multinationals zoals LVMH, L’Oréal en TotalEnergies. Omdat deze multinationals hun inkomsten uit verschillende landen halen hebben ze een groot internationaal bereik. Hierdoor is de CAC 40 een van de populairste Europese indices voor buitenlandse beleggers.

De naam CAC komt van het verouderde Cotation Assistée à Continu handelssysteem dat werd gebruikt door Paris Bourse. Het basisniveau van de CAC 40 van 1.000 werd bepaald op 31 december 1987.

Hoe wordt de samenstelling van de CAC 40 index bepaald?

Een onafhankelijke stuurgroep beoordeelt om de drie maanden de samenstelling van de CAC 40-index. Deze stuurgroep rangschikt bedrijven op basis van parameters zoals hun marktkapitalisatie en handelsvolume. Op die manier wordt de index elk kwartaal herwogen.

De CAC 40 is een marktkapitalisatiegewogen index, wat wil zeggen dat de bedrijven met de hoogste marktwaarde het zwaarst doorwegen in de CAC 40. De stuurgroep hanteert wel een limiet van 15%. Een bedrijf kan met andere woorden op het moment van de herweging niet meer dan 15% van de index vertegenwoordigen. Na de herweging kan een bedrijf die 15% wel overschrijden als zijn koers verder toeneemt.

Op basis van de rangschikking van de stuurgroep worden er veertig bedrijven gekozen om deel uit te maken van de CAC 40. Als er een wijziging plaatsvindt, dan wordt deze binnen een termijn van twee weken toegepast. De huidige samenstelling van de CAC 40 kan u raadplegen op de website van Euronext.

Hoe je kan beleggen in de CAC 40

Het is niet mogelijk om direct te investeren in de CAC 40 index. Er zijn wel verschillende fondsenbeheerders die ETF’s aanbieden. In onderstaande tabel kun je de vijf meest populaire ETF’s vinden die het verloop van de CAC 40 index volgen:

Naam ETFLopende kostenType
BNP Paribas Easy CAC 40 ESG UCITS ETF0,25%Distributerend
Amundi CAC 40 UCITS ETF Dist0,25%Distributerend
Amundi CAC 40 UCITS ETF Acc0,25%Accumulerend
Xtrackers CAC 40 UCITS ETF 1D0,20%Distributerend
ComStage CAC 40  UCITS ETF0,20%Distributerend

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief