Home Investeren Beleggers: definitie, uitleg en soorten

Beleggers: definitie, uitleg en soorten

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is een belegger?

Een belegger is een persoon of rechtspersoon die geld investeert met als doel om zijn vermogen te vergroten. Doorgaans maakt men een onderscheid tussen particuliere beleggers en institutionele beleggers zoals pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen.

Om hun vermogen te laten groeien investeren belggers in financiële effecten zoals aandelen, ETF’s, indexfondsen, obligaties, goud, zilver en vastgoed. De meeste succesvolle beleggers beperken zich tot een bepaalde categorie van beleggingen zoals aandelen, waarin ze expertise opbouwen. Hierdoor kunnen ze een betere inschatting maken van welke effecten ondergewaardeerd zijn.

Soorten beleggers

Particuliere belegger

Een particuliere belegger is een individu die met zijn eigen vermogen investeert. Meestal komt dit vermogen uit zaken zoals arbeid, huurinkomsten of erfenis. De meeste particuliere beleggers investeren hun geld in eenvoudige financiële producten zoals aandelen, ETF’s en obligaties.

Institutionele belegger

Een institutionele belegger is een rechtspersoon die grote sommen investeren van andere mensen. De meest voorkomende institutionele beleggers zijn fondsenbeheerders, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en hedge funds. Omdat ze grotere sommen geld beleggen, zijn ze in staat om werknemers aan te werven die zich specialiseren in het onderzoeken van financiële effecten.

Angel investeerder

Een angel investor of business angel is een rijk individu die kapitaal verstrekt aan start-ups in ruil voor aandelen. Deze investeerders steunen bedrijven in de vroege stadia, wanneer de risico’s zeer hoog zijn. Business angels zijn vaak mensen met een succesvol verleden als ondernemer die naast financiële steun ook hun expertise en netwerk aanbieden aan start-ups.

Wat is het verschil tussen een belegger en een spaarder?

Het voornaamste verschil tussen een belegger en een spaarder is hun tolerantie voor risico. Een belegger investeert geld in activa zoals aandelen, obligaties en ETF’s met het als doel om zijn vermogen te vergroten. Deze investeringen brengen echter meer risico met zich mee, en kunnen onderhevig zijn aan hevige volatiliteit.

Een spaarder zet geld op een spaarrekening of termijnrekening. Spaarders nemen minder risico en hechten belang aan het behoud van hun kapitaal. Ze nemen genoegen met een lager rendement, wetende dat ze zich geen zorgen moeten maken over schommelingen op de beurs.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief