Home Brokers Saxo vs eToro 2024

Saxo vs eToro 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 12 minuten leestijd

eToro en Saxo zijn beide brokers die een groot aantal klanten hebben over heel Europa. Saxo heeft zijn hoofdzetel in Denemarken en maakt deel uit van Saxo Group. Deze Deense broker heeft meer dan 1 miljoen klanten over heel Europa en meer dan 95 miljard euro aan assets under management. Omdat de hoofdzetel van Saxo in Kopenhagen ligt, staan ze onder het toezicht van de Deense beurswaakhond FSA (Financial Supervisory Authority).

Saxo Review Vak
Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 2

eToro Review Vak
Goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 0

Saxo is, in tegenstelling to eToro, aangesloten bij het Depositogarantiestelsel (DGS). Dit wil zeggen dat in het geval van een faillissement, de cashtegoeden van de klanten van Saxo beschermd zijn tot een maximum van 100.000 euro. Daarnaast houdt Saxo zowel de beurstaks als de roerende voorheffing op buitenlandse in. eToro doet dit niet, waardoor u als klant zelf in staat voor het berekenen, aangeven en betalen van zowel de beurstaks als de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden.

BeschrijvingeToroSaxo
HoofdkantoorIsraëlDenemarken
Oprichtingsjaar20071992
Assets under management5,8 miljard dollar+95 miljard euro+
Klanten2.800.000+1.000.000+
ToezichthouderCySECFSA
Depositogarantiestelsel (DGS)NeeJa
Beleggerscompensatiestelsel (BCS)JaJa
KredietratingNiet beschikbaarBBB (S&P)
Afhandeling beurstaksNeeJa
Belgische rekening (CAP)NeeJa
Afhandeling RV buitenlandse dividendenNeeJa
Persoonlijke rekeningJaJa
Gezamenlijke rekeningNeeJa
Zakelijke rekeningJaJa

Klantendienst

Saxo heeft een goede klantendienst die zowel via mail als telefonisch bereikbaar is. Vragen kan u via een contactformulier of via mail versturen. Voor dringende vragen kan u elke werkdag telefonisch contact opnemen met het behulpzame Nederlandstalige call center van Saxo.

eToro heeft geen aangepaste klantendienst voor België. Als u met vragen zit, kunt u als klant enkel contact opnemen in het Engels via mail, contactformulier of een chatfunctie. eToro voorziet namelijk geen personeel om klanten in het Nederlands te woord te staan. Om kosten te besparen voorziet eToro ook geen call center waar klanten terecht kunnen voor dringende vragen.

BeschrijvingeToroSaxo
ContactformulierJaJa
E-mailadressupport@etoro.combelgie@saxobank.com
ChatEnkel voor bestaande klantenEnkel voor bestaande klanten
TelefoonnummerNiet beschikbaar+32 3 500 52 11
OpeningsurenNvtOp werkdagen van 08:00 tot 17:00
NederlandsNeeJa

Aanbod

Saxo heeft een klassiek aanbod dat vergelijkbaar is met andere brokers zoals Bolero en Keytrade. Naast aandelen, obligaties en ETF’s kunt u als belegger bij Saxo ook terecht voor het handelen in onder andere opties, futures en warrants. Het is niet mogelijk om bij Saxo direct in crypto te beleggen maar klanten kunnen wel zogenaamde crypto trackers kopen. Saxo biedt geen fractionele aandelen aan, maar voor de meeste beleggers is dit geen groot gemis.

eToro heeft een veel kleiner aanbod dan Saxo. Zowel in het soorten effecten als het aantal beurzen. Bij eToro kunnen klanten namelijk enkel aandelen, ETF’s en crypto kopen en verkopen. Ook het kopen en verkopen van fractionele aandelen is mogelijk.

BeschrijvingeToroSaxo
AandelenJaJa
Fractionele aandelenJaNee
ObligatiesNeeJa
ETFJaJa
BeleggingsfondsenNeeJa
OptiesNeeJa
FuturesNeeJa
WarrantsNeeJa
HefboomproductenNeeJa
ForexNeeJa
CryptoJaNee
Margin rekeningNeeJa
Telefonische ordersNeeJa
Aantal beurzen15+50+
Aantal landen10+30+

Transactiekosten

Omdat eToro geen transactiekosten aanreken lijken ze op eerste zicht goedkoper dan Saxo. Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat eToro heel wat andere kosten aanrekent. Zo kun je alleen effecten verhandelen in dollars waardoor je tegen wisselkoersen aanloopt wanneer je aandelen wilt kopen en wanneer je het geld terug naar je bankrekening wilt overschrijven. Daarnaast rekent eToro ook 5 dollar aan elke keer als je geld wilt opnemen.

Omdat eToro niks verdiend aan de transactiekosten moet het gebruik maken van andere inkomstenbronnen zoals het uitlenen van uw effecten en Payment for Order Flow (PFOF). Door PFOF is het mogelijk dat u als belegger een hogere spread betaald voor een bepaalde transactie in vergelijking met een andere broker. Omdat de spread verrekent zit in de prijs van de koers, zijn de meeste beleggers zich niet bewust van deze verborgen kost.

Ondanks het feit dat eToro geen transactiekosten aanrekent zullen de meeste beleggers goedkoper zijn bij Saxo.

BeschrijvingeToroSaxo
Aandelen EUVanaf € 0Vanaf € 2
Aandelen VKVanaf € 0Vanaf £ 3
Aandelen VSVanaf € 0Vanaf $ 1
ETF EUVanaf € 0Vanaf € 2
ETF VKVanaf € 0Vanaf £ 3
ETF VSVanaf € 0Vanaf $ 1
Obligaties EUNiet beschikbaarVanaf € 5
Obligaties VSNiet beschikbaarVanaf $ 5
Opties EUNiet beschikbaarVanaf € 0,75
Opties VKNiet beschikbaarVanaf £ 3
Opties VSNiet beschikbaarVanaf $ 2
Futures EUNiet beschikbaarVanaf € 3
Futures VKNiet beschikbaarVanaf £ 3
Futures VSNiet beschikbaarVanaf $ 3
WarrantsNiet beschikbaarVanaf € 2

Andere kosten

De enige valuta die gebruikt wordt op het eToro platform is de Amerikaanse dollar. Wanneer u euro’s op uw eToro account wilt zetten zal u onmiddellijk wisselkoerskosten betalen, nog voor u een transactie heeft uitgevoerd.

Deze wisselkoerskosten liggen vrij hoog, voor het storten via een bankoverschrijving betaalt u 0,5% wisselkoerskosten (50 pips). Gebruikt u een provider zoals Paypal of Sofort betaalt u 1,5% wisselkoerskosten (150 pips). En wanneer u uw geld terug wilt overschrijven naar uw eigen zichtrekening zal u opnieuw wisselkoerskosten betalen voor het terug om te zetten van dollars naar euro’s met daarboven nog eens een bijkomende opnamekost van 5 dollar.

BeschrijvingeToroSaxo
TransactiekostenLaagGemiddeld
Vaste kostenGeenGeen
InningskostenGeen2%
Minimum instapbedrag$ 100Geen
Inactiviteitskosten€ 10 per maandGeen
WisselkoersmargeVariabel per munt0,50%
Geldopname$ 5Gratis
Telefonische ordersNiet beschikbaarToeslag van €15
Uitgaande transfer (per effect) Niet beschikbaar € 75

Tools

Zowel eToro als Saxo geven beleggers de mogelijkheid om hun handelsplatform op voorhand uit te proberen alvorens klant te worden. De tools en het educatief materiaal dat Saxo ter beschikking stelt is een stuk uitgebreider dan wat eToro voorziet. Het Saxo handelsplatform is in het Nederlands, wat toch belangrijk is voor heel wat beleggers. Bij eToro is het niet mogelijk om de taal van het platform aan te passen naar het Nederlands.

BeschrijvingeToroSaxo
AcademieJaJa
ScreenerJaJa
Fundamentele analyseJaJa
Technische analyseJaJa
Demo-accountJaJa
SchaduwportefeuilleJaJa

Scores

Saxo scoort op alle vlakken beter dan eToro. De neobroker uit Israël hanteert een onduidelijke kostenstructuur waardoor je als belegger met onaangename verrassingen kunt komen te staan zoals het betalen van een hoge spread, de verplichte wisselkoerskosten en opnamekosten. Bij Saxo weet je daarentegen op voorhand hoeveel een transactie zal kosten. En de transactiekosten die deze Deense broker hanteert, liggen zeer laag.

Daarnaast kun je als belegger rekenen op een Nederlandstalige klantendienst en de zekerheid van een broker die deel uitmaakt van een grote bank die aangesloten is bij het Depositogarantiestelsel. Het Saxo platform is Nederlandstalig, intuïtief en eenvoudig om te gebruiken. Naarmate dat u meer kennis opdoet kunt u als klant van Saxo overschakelen naar het SaxoTraderGo of SaxoTraderPro platform met meer geavanceerde mogelijkheden.

Daarenboven neemt Saxo heel wat administratieve last uit handen voor haar klanten. Bij eToro sta je zelf in voor het aangeven en betalen van de taks op de beursverrichtingen en op het ontvangen van dividenden uit het buitenland. Dat is niet eenvoudig, zeker niet voor beginnende beleggers. Bij het openen van een eToro account moet je trouwens een aangifte doen bij het CAP en de buitenlandse rekening jaarlijks vermelden op je personenbelasting.

Daarom raden we eToro enkel aan, aan actieve beleggers die direct in cryptomunten willen kunnen handelen. Maar de meeste beleggers zijn beter af bij Saxo.

BeschrijvingeToroSaxo
Aanbod2.04.5
Kosten4.04.5
Gebruiksgemak2.54.5
Klantendienst3.04.0
Algemene score2.94.4

Lees hier verder voor een uitgebreide review van Saxo of review van eToro.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief