Home Brokers Mexem vs. Bolero 2024

Mexem vs. Bolero 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 8 minuten leestijd

Bolero werd opgericht in 1999 en is een onderdeel van de KBC groep. Deze Belgische broker staat onder toezicht van de Belgische beurswaakhond en is aangesloten bij zowel het Depositogarantiestelsel als het Beleggerscompensatiestelsel. Mexem is daarentegen opgericht in Cyprus en staat onder toezicht van CySEC.

Mexem is een introducing broker die gebruik maakt van een partner voor het verwerken van hun orders. Daarvoor gebruikt ze, juist zoals Lynx en Easybroker, het systeem van Interactive Brokers. Hierdoor kunnen ze hun klanten toegang geven tot een ruime selectie aan effecten op een groot aantal beurzen. Nadeel is wel dat Mexem zich niet kan aansluiten bij het Depositogarantiestelsel. Hierdoor zijn cashtegoeden bij Mexem niet beschermd in geval van een faillissement. De tegoeden die klanten bij Bolero hebben staan zijn wel beschermd, tot een maximum van 100.000 euro.

Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 1,8

Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 7,5

Bolero zorgt daarenboven voor zowel de afhandeling van de beurstaks als de roerende voorheffing op buitenlands dividend. Mexem daarentegen houdt enkel de beurstaks in, waardoor u als Belgisch belastingplichtige zelf instaat voor het aangeven van de roerende voorheffing op uw personenbelasting. Als Belgisch belastingplichtige beschik je bij Mexem over een buitenlandse rekening die eenmalig moet aangemeld worden bij het CAP. De aangifte van het CAP is eenmalig, maar een buitenlandse rekening moet jaarlijks vermeld worden op de belastingaangifte.

BeschrijvingMexemBolero
HoofdkantoorCyprusBelgië
Oprichtingsjaar19861999
Assets under managementNiet meegedeeldNiet meegedeeld
KlantenNiet meegedeeld350.000+
ToezichthouderCySECFSMA en NBB
Depositogarantiestelsel (DGS)NeeJa
Beleggerscompensatiestelsel (BCS)JaJa
KredietratingNiet beschikbaarA- (S&P)
Afhandeling beurstaksJaJa
Belgische rekening (CAP)NeeJa
Afhandeling RV buitenlandse dividendenNeeJa
Persoonlijke rekeningJaJa
Gezamenlijke rekeningJaJa
Zakelijke rekeningJaJa

Klantendienst

Mexem en Bolero hebben beide een goede klantendienst die op verschillende manieren te bereiken is. Voor vragen kunnen klanten bij Bolero een mail sturen of een contactformulier invullen. Mexem biedt naast mails ook nog de mogelijkheid om iemand van de klantendienst via chat te bereiken. Voor dringende vragen kunnen beleggers in beide gevallen terecht bij het callcenter. Ondanks het feit dat Mexem is opgericht in Cyprus, hebben ze een bijkantoor in Brussel om Belgische klanten te woord te staan. Een grote plus van Bolero is dat ze naast werkdagen ook zaterdag telefonisch bereikbaar zijn.

BeschrijvingMexemBolero
ContactformulierJaJa
E-mailadresinfo@mexem.comsupport@bolero.be
ChatVoor nieuwe en bestaande klantenNiet beschikbaar
Telefoonnummer+32 35 47 01 44+32 16 43 25 41
OpeningsurenOp werkdagen van 8:30 tot 20:00Op werkdagen van 08:00 tot 22:00 en op zaterdag van 9:00 tot 17:00
NederlandsJaJa

Aanbod

Mexem heeft een ruimer aanbod aan financiële effecten dan Bolero. Naast aandelen, obligaties en ETF’s biedt Mexem namelijk ook futures en fractionele aandelen aan. Het aanbieden van futures en fractionele aandelen is iets dat Bolero momenteel nog niet doet. Bovendien krijg je bij Mexem toegang tot meer dan 150 verschillende beurzen, een pak meer bij Bolero. Dit komt omdat Mexem samenwerkt met een van de grootste brokers ter wereld (Interactive Brokers).

BeschrijvingMexemBolero
AandelenJaJa
Fractionele aandelenJaNee
ObligatiesJaJa
ETFJaJa
BeleggingsfondsenJaJa
OptiesJaJa
FuturesJaNee
WarrantsJaJa
HefboomproductenJaJa
ForexJaJa
CryptoNeeNee
Margin rekeningJaNee
Telefonische ordersJaJa
Aantal beurzen150+30+
Aantal landen30+25+

Transactiekosten

Mexem is een pak goedkoper dan Bolero op vlak van transactiekosten. Op elke beurs en voor elk soort effect biedt Mexem een transactiekost aan die in veel gevallen maar een fractie is ten opzichte van de transactiekost die u bij Bolero zou betalen. Zeker op buitenlandse beurzen zoals in het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten.

BeschrijvingMexemBolero
Aandelen EUVanaf € 1,8Vanaf € 7,5
Aandelen VKVanaf £ 2,5Vanaf € 15
Aandelen VSVanaf $ 2,5Vanaf $ 15
ETF EUVanaf € 1,8Vanaf € 7,5
ETF VKVanaf £ 2,5Vanaf € 15
ETF VSVanaf $ 2,5Vanaf $ 15
Obligaties EUVanaf € 5Vanaf € 7,5
Obligaties VSVanaf $ 8Vanaf $ 15
Opties EUVanaf € 1,8Vanaf € 3
Opties VKVanaf £ 2,5Vanaf £ 3
Opties VSVanaf $ 2Vanaf $ 3
Futures EUVanaf € 1,8Niet beschikbaar
Futures VKVanaf £ 2,5Niet beschikbaar
Futures VSVanaf $ 2Niet beschikbaar
WarrantsVanaf € 5Vanaf € 7,5

Andere kosten

Naast de lagere transactiekosten biedt Mexem ook een lager wisselkoersmarge aan. Bolero rekent haar klanten 2% inningskosten aan voor het verwerken van buitenlandse dividenden, Mexem doet dat niet. Klanten van Mexem moeten er enkel rekening mee houden dat enkel de eerste geldopname van de maand gratis is. Daarna betaalt u € 1 voor een SEPA of € 8 voor een WIRE overschrijving.

BeschrijvingMexemBolero
TransactiekostenLaagGemiddeld
Vaste kostenGeenGeen
InningskostenGeen2%
Minimum instapbedragGeenGeen
InactiviteitskostenGeenGeen
Wisselkoersmarge0,005%0,60%
GeldopnameEerste opname maand gratis*Gratis
Telefonische ordersGratisToeslag van €15
Uitgaande transfer (per effect) Gratis € 50
* daarna € 1 SEPA / € 8 WIRE per overschrijving

Tools

Bolero heeft een uitgebreid kenniscentrum waar klanten heel informatie kunnen vinden in de vorm van artikels en webinars. Daarnaast biedt Bolero haar klanten ook nog een dagelijkse nieuwsbrief aan Beurs bij ’t Ontbijt. Klanten van Bolero kunnen op die manier leren werken met het platform en hun financiële kennis bijschaven om het beheer van hun eigen geld in handen te nemen.

Mexem stelt daarentegen weinig educatief materiaal ter beschikking. Het platform van Mexem is enkel beschikbaar in het Engels en kan voor beginnende beleggers ingewikkeld overkomen. Voor meer ervaren beleggers biedt het platform van Mexem meer mogelijkheden. Zo krijgen actieve beleggers en daytraders via het IB Trader Workstation toegang tot een schat aan fundamentele en technische informatie en verschillende geavanceerde ordertypes.

BeschrijvingMexemBolero
AcademieNeeJa
ScreenerJaJa
Fundamentele analyseJaJa
Technische analyseJaJa
Demo-accountNeeNee
SchaduwportefeuilleJaJa

Score

Mexem is de beste broker voor beleggers die belang hechten aan een uitgebreid aanbod en scherpe tarieven. Het handelsplatform van Mexem is enkel beschikbaar in het Engels, en is niet het meest gebruiksvriendelijke. Door het groot aantal mogelijkheden kan het namelijk voor beginnende beleggers nogal overweldigend overkomen.

Bolero is een Belgische broker waar beleggers terecht kunnen om de meeste soorten effecten te verhandelen. De tarieven die gehanteerd worden zijn marktconform met andere spelers zoals Keytrade en MeDirect, maar liggen wel een stuk hoger dan die van Mexem.

Het platform van Bolero is gebruiksvriendelijk en het educatief materiaal is zeer uitgebreid. Bovendien neemt Bolero de aangifte van de beurstaks en de roerende voorheffing op buitenlandse aandelen uit handen. We raden daarom Bolero voornamelijk aan aan beginnende beleggers die hun eerste stappen in de wereld van aandelen, obligaties en ETF’s zetten.

BeschrijvingMexemBolero
Aanbod5.04.0
Kosten4.53.0
Gebruiksgemak3.54.5
Klantendienst4.04.5
Algemene score4.34.0

Voor wie meer informatie wilt kan onze review van Bolero of onze review van Mexem lezen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief