Home Aandelen Waarde-aandelen: betekenis, uitleg en voorbeelden

Waarde-aandelen: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat zijn waarde-aandelen?

Waarde-aandelen zijn aandelen van bedrijven die er goedkoop uitzien ten opzichte van hun omzet, winst of boekwaarde. Meestal gaat het om volwassen bedrijven die een gevestigde waarde zijn in hun markt en ver gevorderd zijn in hun levenscyclus. Deze volwassen bedrijven hebben nog weinig opties om te groeien waardoor ze een groot deel van hun winsten kunnen uitkeren als dividend. Waarde-aandelen worden vaak als het tegenovergestelde beschouwd van groeiaandelen.

Meer uitleg over waarde-aandelen

Typische kenmerken van waarde-aandelen zijn een hoog dividendrendement, een lage koers-boekwaardeverhouding en een lage koers-winstverhouding (P/E-ratio). Het gaat vaak om bedrijven die nog weinig groeipotentieel hebben. Omdat ze maar een klein gedeelte van hun winsten moeten herinvesteren, kunnen deze bedrijven een stevig dividend uitkeren of een groot gedeelte van hun aandelen aankopen om hun aandeelhouders te belonen.

Wanneer er negatief nieuws verschijnt of de toekomst er minder rooskleurig uitziet, kunnen de aandelen van bepaalde bedrijven overdreven ver wegzakken. Wanneer de koers zeer laag staat ten opzichte van de intrinsieke waarde van het bedrijf, slaan waardebeleggers hun slag door het aandeel te kopen.

Sommige volwassen bedrijven hebben namelijk een zeer sterke competitieve positie en een stevige balans waardoor ze gemakkelijk een periode van onzekerheid kunnen overleven. Bepaalde bedrijven doen zelfs beter dan overleven en kunnen gedurende lange periodes stabiele winsten boeken.

Hoe je in waarde-aandelen kunt beleggen

Beleggers kunnen waarde-aandelen vinden met behulp van screeners. Door te filteren op bedrijven met een hoog dividendrendement, een lage koers-boekwaardeverhouding en een lage koers-winstverhouding (P/E-ratio), kan een belegger aandelen vinden die mogelijks waarde-aandelen zijn.

Het is niet omdat een bedrijf een lage koers-boekwaardeverhouding heeft, dat het een goede belegging is. Als belegger moet je nog altijd je eigen onderzoek doen om het onderscheid te maken tussen een bedrijf met een sterke competitieve positie en een tijdelijk lagere koers en een bedrijf dat op de afgrond van een faillissement staat.

Beleggers die niet de tijd hebben om onderzoek te doen naar individuele aandelen, kunnen beter voor een ETF kiezen. Het voornaamste voordeel van een ETF is dat ze de fondsen spreiden over een groot aantal bedrijven aan een lage kost voor de belegger. Hieronder staat een lijst met de beste ETF’s die in waarde-aandelen beleggen:

NaamTickerLopende kosten
iShares S&P 500 Value ETFIVE0,18%
Vanguard Value ETFVTV0,04%
Schwab U.S. Large-Cap Value ETFSCHV0,04%
iShares MSCI USA Value Factor ETFVLUE0,15%
SPDR Portfolio S&P 500 Value ETFSPYV0,04%
Invesco S&P 500® Enhanced Value ETFSPVU0,13%

Er bestaat ook een beleggingsstrategie die de “Dogs of the Dow” genoemd wordt. Hierbij koop je als belegger aan het begin van elk jaar de 10 aandelen met het hoogste dividendrendement in de Dow Jones. Elk jaar pas je de portefeuille aan door de aandelen die niet meer in de top 10 staan te verkopen en te vervangen door aandelen met een hoger dividendrendement.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief