Home Aandelen Groeiaandelen: betekenis, voorbeelden en verschil met waarde-aandelen

Groeiaandelen: betekenis, voorbeelden en verschil met waarde-aandelen

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen van een bedrijf waarvan verwacht wordt dat ze veel sneller zullen groeien dan het marktgemiddelde in termen van omzet en winst. Omdat deze bedrijven het grootste deel van hun winst moeten herinvesteren in hun groei, keren ze bijna nooit een dividend uit.

Groeibedrijven worden gekenmerkt door een hoge koers-winstverhouding (P/E ratio). Beleggers zijn namelijk bereid om een hoge prijs te betalen voor de hoge groeiverwachtingen van deze bedrijven. Wanneer deze verwachtingen niet worden ingelost, kan het aandeel van een groeiaandeel kelderen.

Wat is het verschil tussen waarde- en groeiaandelen?

Het onderscheid tussen waarde-aandelen en groeiaandelen ligt voornamelijk in de levenscyclus van bedrijven. Waarde-aandelen zijn typisch aandelen van mature bedrijven waarvan de koers laag lijkt in verhouding met hun winst, omzet of boekwaarde. Mature bedrijven beperken hun risico door te investeren in grote projecten waarvan de winstgevendheid redelijk goed in te schatten is.

Groeiaandelen daarentegen vertegenwoordigen bedrijven die in het begin van hun levenscyclus zitten. Start-ups en scale-ups hebben vaak een onbewezen verdienmodel of boren een onbekende markt aan. Ze hebben hoge groeiverwachtingen waardoor ze optisch gezien een hoge koers hebben ten opzichte van hun winst, omzet of boekwaarde. Beleggers in groeiaandelen verwachten dat het bedrijf in staat is om de hoge groeiverwachtingen in te lossen. Wanneer de groeimotor van deze soort bedrijven begint te sputteren, kan de koers van het aandeel snel in elkaar zakken.

Waardebeleggers gaan op voornamelijk op zoek naar aandelen van ervaren bedrijven met sterke fundamenten en een brede moat die ze aan een goedkope prijs kunnen kopen. Groeiaandelen worden vaak door de markt herkend als ‘toekomstige sterren’ waardoor ze aan een, vaak op eerste zicht, hoge koers verhandeld worden.

ETF van groeiaandelen

Beleggen in aandelen van individuele groeibedrijven kan zeer riskant zijn, als je niet voldoende tijd hebt om de juiste bedrijven uit te kiezen. Voor beleggers die geen tijd hebben om groeibedrijven individueel te analyseren kan een ETF een goed alternatief zijn. Hieronder geven we een overzicht van de beste ETF’s die bestaan uit een portfolio van groeibedrijven:

NaamTickerLopende kosten
S&P 500 Growth ETFIVW0,18%
Vanguard Growth ETFVUG0,04%
iShares Russell 1000 Growth ETFIWF0,19%
Invesco QQQ TrustQQQ0,20%
T. Rowe Price Growth Stock ETFTGRW0,52%
Schwab U.S. Large-Cap Growth ETFSCHG0,04%

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief