Home Aandelen Penny stocks: betekenis, kenmerken en voorbeelden

Penny stocks: betekenis, kenmerken en voorbeelden

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat zijn penny stocks?

Penny stocks zijn aandelen van zeer kleine bedrijven die worden verhandeld tegen zeer lage koersen. De SEC (Securities and Exchange Commision) beschouwt een aandeel met een koers van 5 dollar of lager al als een penny stock.

De term ‘penny’ betekent letterlijk 1 cent en verwijst naar het feit dat de aandelen slechts voor enkele centiemen gekocht kunnen worden. Omdat de prijs van een penny stock zo laag ligt, lijkt het alsof je als belegger een koopje doet. Hoewel het niet onmogelijk is om geld te verdienen met penny stocks, liggen de risico’s aanzienlijk hoger ten opzichte van andere aandelen.

Wat zijn de kenmerken van penny stocks?

Penny stocks hebben verschillende kenmerken die ze onderscheiden van andere soorten aandelen. Ze worden meestal verhandeld via OTC-handel, zoals op de OTCQB of op de OTC Pink Sheets. Omdat deze aandelen noteren op de OTC markt, moeten ze aan minder strenge voorwaarden voldoen dan aandelen die noteren op de NYSE, Dow Jones of Nasdaq. Bedrijven die verhandeld worden op de OTC Pink Sheets hebben geen vereisten om financiële gegevens te rapporteren of zich te registreren bij de SEC. Door de lagere financiële transparantie is het enerzijds moeilijker voor beleggers om de operationele prestaties te beoordelen. Anderzijds is de kans groter dat bedrijven hun cijfers vervalsen om beleggers om de tuin te leiden.

Penny stocks hebben een laag handelsvolume, wat betekent dat het soms moeilijk kan zijn om aandelen te kopen of verkopen zonder een significante invloed op de prijs te hebben. Door het lage handelsvolume kunnen de transacties van één belegger zorgen voor hoge prijsschommelingen. Dit zorgt ervoor dat de volatiliteit van een penny stock veel hoger ligt dan bij gewone aandelen.

Bovendien zijn penny stocks vanwege hun lage marktkapitalisatie vatbaarder voor beursmanipulatie. Een typisch voorbeeld hiervan zijn de pump and dump markmanipulaties. Hierbij wordt de koers van een penny stock opgepompt door misleidende informatie te verspreiden via sociale media, nieuwsbrieven of online forums zoals Reddit. Zodra de prijs op een kunstmatig hoog niveau is gebracht, dumpen de fraudeurs die achter de manipulatie zitten hun aandelen. De gewone beleggers die op het hoogtepunt hebben gekocht, blijven achter met aanzienlijke verliezen wanneer de prijs instort.

Op basis van de hierboven vermelde kenmerken kunnen we tot de conclusie komen dat er heel wat risico’s verbonden zijn in het kopen van penny stocks. Als belegger moet je over heel wat kennis en ervaring beschikken om alle valkuilen van penny stocks te ontwijken. Het is niet omdat een bedrijf verhandeld wordt aan een prijs onder de 5 dollar dat het geen goede investering kan zijn. Maar als belegger moet je over de nodige bagage beschikken om het kaf van het koren te kunnen scheiden.

Voorbeelden van penny stocks

In de Verenigde Staten vindt de handel in penny stocks daardoor plaats op OTC-beurzen zoals de OTC Pink Sheets. In Europa is er geen aparte beurs voor penny stocks. Euronext hanteert namelijk geen algemene regel dat bedrijven boven een bepaalde koers moeten blijven. Wel raden ze bedrijven met een lage koers aan om een omgekeerde aandelensplitsing te overwegen. Door het aantal uitstaande aandelen te verlagen kan de prijs per aandeel verhoogd worden.

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van bekende penny stocks die in Europa verhandelt worden:

NaamTickerKoers
OxurionOXUR.BR€0,0003
NyrstarNYR.BR€0,0726
BiosenicBIOS.BR€0,0380
Homes & Holiday AGHHHA.DU€0,1790
Global Fashion GroupGFG.DE€0,3000
Biofrontera AGB8F.DE€0,4150
CelyadCYAD.BR€0,3620
Crescent NVOPTI.BR€0,0078

*koers dateert van 14/02/2024

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief