Home Boekhouden Immateriële vaste activa: betekenis, uitleg en voorbeelden

Immateriële vaste activa: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 2 minuten leestijd

Wat zijn immateriële vaste activa?

Immateriële vaste activa zijn niet tastbare activa die een reële waarde vertegenwoordigen voor een bedrijf. Onder andere concessies, licenties of merknamen kunnen bijdragen aan de inkomsten van een bedrijf maar zijn niet fysiek van aard. Omdat immateriële vaste activa langer dan één jaar kunnen worden gebruikt, worden ze op de balans geboekt en afgeschreven over hun nuttige levensduur.

Voorbeelden van immateriële vaste activa

voorbeeld immateriële vaste activa

210 Kosten van ontwikkeling

De kosten van ontwikkeling zijn verbonden aan het ontwerpen van nieuwe of verbeterde materialen, productieprocessen, machines of systemen. Zo kan een bedrijf de kosten die het gemaakt heeft in het ontwikkelen van een nieuwe biologisch afbreekbare verpakking op basis van bamboo beschouwen als immateriële vaste activa.

211 Concessies, octrooien, licenties, know-how, merken en soortgelijke rechten

De kosten verbonden aan concessies, octrooien, licenties, know-how, merken en soortgelijke rechten worden ook beschouwd als immateriële vaste activa. Een bedrijf dat betaalt voor het gebruik van een licentie om bepaalde magazines uit te brengen op de Belgische markt, mag deze kosten beschouwen als immateriële vaste activa.

212 Goodwill

Goodwill is een vorm van immateriële vaste activa die ontstaat wanneer een bedrijf een ander bedrijf koopt voor een prijs hoger dan de boekwaarde. De goodwill vertegenwoordigt met andere woorden de prijs die een overnemer bereid is te betalen bovenop de boekwaarde. Dat gaat meestal over niet direct kwantificeerbare elementen zoals de waarde van de merknaam, klantenrelaties en know-how. Deze zaken hebben een reële waarde en dragen bij tot de inkomsten van een bedrijf maar zijn niet terug te vinden op de balans van een bedrijf.

213 Vooruitbetalingen

Vooruitbetalingen worden gebruikt om voorafbetalingen van immateriële vaste activa te registreren. Zo kan het zijn dat een bedrijf het volledige bedrag vooraf moet betalen om een licentie gedurende een periode van twee jaar te mogen gebruiken.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief