Home Aandelen Cyclische aandelen: betekenis, uitleg en voorbeelden

Cyclische aandelen: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat zijn cyclische aandelen?

Cyclische aandelen zijn aandelen van bedrijven die sterk beïnvloed worden door macro-economische veranderingen. Cyclische bedrijven verkopen voornamelijk consumentengoederen waarvan de vraag sterk daalt tijdens een recessie en sterk stijgt tijdens economische expansie. Daarom zijn de winsten van cyclische bedrijven nauw verbonden met de economische conjunctuur.

Meer uitleg over cyclische aandelen

Tijdens perioden van economische expansie geven consumenten meer uit aan consumentengoederen. Door de verhoogde vraag naar consumentengoederen kunnen cyclische bedrijven grote winsten boeken die meestal gepaard gaan met een koersstijging van het aandeel.

Tijdens een recessie zullen consumenten hun uitgaven beperken door minder consumentengoederen te kopen. Dit kan leiden tot lagere winsten en zelfs verliezen voor cyclische bedrijven. Meestal gaat dit gepaard met een daling in de aandelenkoers.

Het identificeren van het juiste moment om in cyclische aandelen te investeren vereist de nodige kennis en ervaring. Het is als belegger niet alleen belangrijk om op het juiste moment te kopen, maar ook om aan de piek van de conjunctuur te kunnen verkopen.

Het verschil tussen cyclische en niet-cyclische aandelen

De koers van cyclische aandelen hangt doorgaans samen met de conjunctuur. Hoewel de koers van niet-cyclische aandelen ook kan zakken tijdens een recessie, is de impact minder uitgesproken. Daarom worden niet-cyclische aandelen ook wel defensieve aandelen genoemd.

Deze bedrijven verkopen doorgaans goederen en diensten die mensen blijven kopen, ongeacht de economische toestand. Een typisch voorbeeld van een niet-cyclische bedrijf is een nutsbedrijf. Het is namelijk zo dat ook tijdens een recessie mensen water, gas en elektriciteit zullen blijven verbruiken om aan hun basisbehoeften te voldoen.

Voorbeelden van cyclische aandelen

Cyclische aandelen omvatten bedrijven en sectoren die gevoelig zijn voor de economische conjunctuur. Hier zijn enkele voorbeelden van sectoren met cyclische aandelen:

  1. Automobielindustrie: Bedrijven zoals Stellantis (STLA) die auto’s produceren, zijn sterk afhankelijk van economische groei. Consumenten kunnen de aankoop van een wagen namelijk eenvoudig uitstellen tijdens een recessie.
  2. Bouw en Bouwmaterialen: De bouwsector, inclusief de productie van bouwmaterialen, is cyclisch omdat bouwprojecten vaak worden uitgesteld tijdens economische neergang.
  3. Consumentengoederen: Vooral de luxe consumentengoederen, zoals dure kleding, sieraden en elektronica, zijn gevoelig voor economische schommelingen omdat mensen tijdens economisch moeilijke tijden hun uitgaven aan dergelijke niet-essentiële goederen verminderen.
  4. Horeca: Bedrijven zoals Hilton (HLT) die hotels en restaurants uitbaten zijn sterk afhankelijk van de bereidheid en het vermogen van consumenten om geld uit te geven aan recreatie en reizen.
  5. Luchtvaartmaatschappijen: De vraag naar vluchten van bedrijven zoals Delta Air Lines (DAL) wordt beïnvloed door economische omstandigheden, waarbij meer mensen en bedrijven geneigd zijn meer te reizen tijdens perioden van economische groei.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief