Home Sparen Spaarrekening: definitie, uitleg en soorten

Spaarrekening: definitie, uitleg en soorten

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 5 minuten leestijd

Wat is een spaarrekening?

Een spaarrekening of spaarboekje is een rekening bij een bank die voorzien is voor het aanleggen van een financiële reserve. In ruil voor het plaatsen van spaargeld krijgt een spaarder van de bank een vergoeding in de vorm van rente. De rente die de bank geeft is variabel. Met andere woorden kan de bank op elk moment de rente eenzijdig aanpassen.

In tegenstelling tot een zichtrekening is het bij een spaarrekening niet mogelijk om rechtstreeks over te schrijven naar andere rekeningen. Van een spaarrekening kan er enkel worden overgeschreven naar de daaraan gekoppelde zichtrekeningen.

Wat is het verschil tussen een gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekening?

De meeste spaarrekeningen in België zijn gereglementeerde spaarrekeningen. Om beschouwd te kunnen worden als een gereglementeerde spaarrekening moet aan een aantal wettelijke bepalingen worden voldaan. Wanneer er aan deze wettelijke bepalingen wordt voldaan, dan moet er geen belasting betaald worden op de eerste schijf opbrengsten. Enkel op opbrengsten boven de 980 euro moet er roerende voorheffing betaald worden.

Een gereglementeerde spaarrekening is eenvoudig te herkennen aan het rendement. Wordt het rendement opgesplitst tussen een basisrente en een getrouwheidspremie, dan spreekt men van een gereglementeerde spaarrekening. Om aanspraak te kunnen maken op de getrouwheidspremie moet het geld één jaar lang onaangeroerd op de spaarrekening blijven staan.

Bij een niet-gereglementeerde spaarrekening wordt er enkel een basisrente aangeboden. Spaarproducten zoals termijnrekeningen en kasbons zijn voorbeelden van niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Het voornaamste nadeel van een niet-gereglementeerde spaarrekening is dat de opbrengsten onderworpen worden aan een roerende voorheffing van 30%.

Daarnaast heeft een niet-gereglementeerde spaarrekening zoals een termijnrekening een vaste looptijd. Een spaarrekening heeft daarentegen geen vaste looptijd. Het is te alle tijden mogelijk om geld van een spaarrekening op te nemen. Voor het voortijdig geld afhalen van een termijnrekening zal de bank bijna altijd een verbrekingsvergoeding aanrekenen.

 Gereglementeerde spaarrekeningNiet-gereglementeerde spaarrekening
LooptijdGeen termijnVast
RentevoetVariabelVast
Geld opnemenMogelijkNiet mogelijk*
Geld stortenMogelijkNiet mogelijk
Minimum inlegNeeJa
DepsoitobeschermingsregelingJaJa
Roerende voorheffing0%30%
* Bepaalde banken laten toe om in een uitzonderlijke situatie geld op te nemen van een termijnrekening, in ruil hiervoor betaal je een verbrekingsvergoeding.
** Op de eerste schijf van 980 euro intresten, daarboven betaal je 15% roerende voorheffing

Drie categorieën spaarrekeningen

In België worden banken verplicht om voor elke spaarrekening een informatiefiche op te stellen. Hierin staat allerhande informatie zoals de rente en eventuele kosten. Vanaf 15 januari 2024 zal hier ook moeten vermeld worden tot welke categorie een spaarrekening behoort. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie categorieën:

  • Categorie A is een klassieke gereglementeerde spaarrekening waaraan geen voorwaarden verbonden zijn om aanspraak te maken op de basisrente en getrouwheidspremie.
  • Categorie B is een gereglementeerde spaarrekening waaraan bepaalde voorwaarden verbonden zijn om aanspraak te maken op de basisrente en getrouwheidspremie. Zo kan er een maximaal bedrag zijn dat er maandelijks mag gestort worden of aangehouden mag worden op de spaarrekening.
  • Categorie C is een gereglementeerde spaarrekeningen die voorbehouden is aan een specifieke leeftijdscategorie.

Op volgende pagina kan u een overzicht vinden van alle spaarrekeningen in België.

Bescherming van spaargeld

Spaargeld bij een Belgische bank wordt beschermd door het Belgische Depositogarantiestelsel. In geval van het faillissement van een bank worden tegoeden op zichtrekeningen, spaarrekeningen, termijnrekeningen, kasbons en tak-21 producten terugbetaald tot 100.000 euro per bank en per persoon.

Spaarders die meer dan 100.000 euro aan spaargeld hebben, raden wij aan om dit te spreiden over meerdere banken. Op die manier kan een spaarder optimaal gebruik maken van de bescherming van het Depositogarantiestelsel. De bescherming geldt bovendien per persoon. In geval van bijvoorbeeld een gezamenlijke spaarrekening, geldt er een bescherming voor een maximum tot 200.000 euro.

Spaartegoeden in andere landen van de Europese Unie worden ook beschermd onder het Depositogarantiestelsel van het land in kwestie. Om zeker te zijn of cashtegoeden beschermd zijn is het belangrijk om je goed te informeren bij de bank of broker in kwestie.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief