Home Aandelen Aandelen op naam: betekenis, werking en voordelen

Aandelen op naam: betekenis, werking en voordelen

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat zijn aandelen op naam?

Aandelen op naam of nominatieve aandelen zijn aandelen waarvan de aandeelhouder is ingeschreven in het aandeelhoudersregister van dat bedrijf. Doorgaans wordt de naam, het adres en het bankrekeningnummer van de aandeelhouder genoteerd. Vandaag zijn er weinig mensen die aandelen op naam bezitten. De meeste mensen hebben hun aandelen staan op een effectenrekening bij een bank of broker, in dat geval spreekt men over aandelen aan toonder.

Wat is het verschil tussen aandelen op naam en aandelen aan toonder?

De meeste beleggers in België kopen en verkopen hun aandelen via een bank of broker. Aandelen die worden aangehouden bij een tussenpartij zoals een bank of broker zijn aandelen aan toonder. Dit wil zeggen dat de naam van de eigenaar van deze aandelen niet genoteerd staat in het aandelenregister van het bedrijf. Om als belegger te kunnen bewijzen dat je eigenaar bent van deze aandelen beschik je over een effectenrekening bij je bank of broker.

Bij aandelen op naam wordt je naam, samen met je adres en je bankrekeningnummer opgenomen in het aandelenregister van het bedrijf. Bij een eventuele verkoop van aandelen op naam zal het proces iets trager gaan dan bij aandelen aan toonder. Je moet namelijk zowel je bank als het bedrijf op de hoogte brengen van de aandelen die je wilt verkopen. Het bedrijf moet namelijk bij elke transactie het aandeelhoudersregister aanpassen.

Hoe verloopt de omzetting van aandelen aan toonder in aandelen op naam?

Om aandelen aan toonder van Belgische bedrijven op naam te laten zetten moet je contact opnemen met je bank of broker. Deze zal contact opnemen met het bedrijf in kwestie om je te laten registreren in het aandeelhoudersregister. Wanneer dit voltooid is zullen de aandelen die op je effectenrekening staan verdwijnen en bijgehouden worden door de effectenbewaarder Euroclear.

Om de omzetting naar aandelen op naam te ontmoedigen rekenen bepaalde banken en brokers zoals BNP Paribas, Belfius en Bolero een administratieve kost aan voor elke positie die een belegger wil laten omzetten. Andere brokers zoals Keytrade bieden deze dienst zelfs niet aan omdat het teveel administratief werk is. Houd er alvast rekening mee dat dit proces een paar weken in beslag kan nemen. Banken en brokers hebben er namelijk geen baat bij om deze dienst spoedig uit te voeren.

Het is ook belangrijk om te weten dat je voor aandelen die op naam staan niet meer terechtkunt bij je broker voor vragen over corporate actions zoals dividenduitkeringen, fusies en overnames. Ook bij een overlijden kan er geen beroep gedaan worden op de bank of broker. De aandelen staan namelijk enkel geregistreerd bij het bedrijf in kwestie.

De voordelen van aandelen op naam

Ontlopen van de effectentaks

Beleggers met een vermogen hoger dan 1 miljoen euro, moeten sinds 2021 een effectentaks betalen. Om deze jaarlijkse belasting te omzeilen laten heel wat beleggers hun aandelen aan toonder omzetten in aandelen op naam. Aandelen op naam zijn namelijk vrijgesteld van de effectentaks. Op deze manier kunnen beleggers met een groot vermogen deze effectentaks ontlopen of hun belastingdruk verlagen.

Kosten drukken

Wanneer aandelen op naam gezet worden zien banken en brokers het belegde bedrag vertrekken. Ze zien dit niet graag gebeuren, omdat ze geld kunnen verdienen aan de hand van een bewaarloon of transactiekosten bij een eventuele verkoop.

Bedrijven rekenen namelijk geen kosten aan voor de administratieve rompslomp die gepaard gaat met het aanhouden van een aandeelhoudersregister. Bij een verkoop van aandelen op naam moet het bedrijf telkens het aandeelhoudersregister aanpassen. Een bedrijf rekent daarvoor, in tegenstelling tot een broker, geen kosten aan.

Omdat het bedrijf over een aandeelhoudersregister beschikt, kan het aandeelhouders direct aanschrijven om hen uit te nodigen voor de algemene vergadering. In dat geval moet een aandeelhouder geen attest aanvragen bij zijn bank of broker om de algemene vergadering te kunnen bijwonen. Sommige banken of brokers zoals DeGiro, ING en Belfius rekenen hier namelijk ook kosten voor aan.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief