Home Aandelen Activistische aandeelhouder: betekenis, uitleg en voorbeelden

Activistische aandeelhouder: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat is een activistische aandeelhouder?

Een activistische aandeelhouder is een aandeelhouder die aandelen van een bedrijf koopt met als doel om een actieve rol te spelen in het beïnvloeden van het bestuur. Meestal heeft de activistische aandeelhouder een aantal veranderingen op het oog om de winst en de waarde van het bedrijf te verhogen. Door de waarde van het bedrijf te verhogen kunnen ze het rendement op hun investering verhogen.

Maar er zijn ook activistische aandeelhouders die andere doelen dan winstmaximalisatie willen bereiken. Zo bestaan er verschillende groeperingen die via activistisch aandeelhouderschap oliebedrijven willen dwingen om duurzame en groene keuzes te maken.

Een bedrijf kan een doelwit worden van activistische aandeelhouders wanneer het slecht beheerd wordt of het management zichzelf bedient en te weinig waarde creëert voor de aandeelhouders. Om druk uit te kunnen oefenen op het bestuur is het belangrijk voor de activistische aandeelhouder om een voldoende groot belang in het bedrijf op te bouwen.

Hoe gaan activistische aandeelhouders te werk?

Elke aandeelhouder van een bedrijf beschikt over stemrecht en kan op een passieve manier invloed uitoefenen. Dit kan onder andere door een stem uit te brengen op de benoeming van de raad van bestuur tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Activistische aandeelhouders gaan nog een stap verder en gebruiken hun aandeel in het bedrijf om druk te zetten op de raad van bestuur om bepaalde veranderingen door te voeren. Dit kan de vorm aannemen van het publiceren van openbare brieven, voeren van online campagnes of ontmoetingen organiseren met het management.

Maar activistische aandeelhouders kunnen ook actie ondernemen tijdens de aandeelhoudersvergadering. Zo kunnen ze hun stemrecht gebruiken om bepaalde agendapunten te blokkeren of om de benoeming van bepaalde bestuurders tegen te gaan. Ze kunnen ook zelf voorstellen indienen om een zetel te bemachtigen in de raad van bestuur.

In extreme gevallen kunnen activistische aandeelhouders zelfs juridische stappen ondernemen tegen een bedrijf om veranderingen af te dwingen.

Voorbeelden van bekende activistische aandeelhouders

Activistische aandeelhouders staan bekend om hun assertieve benadering in het beïnvloeden van bedrijfsstrategieën en bestuursbeslissingen, vaak met het doel om de aandeelhouderswaarde te verhogen. Hieronder lijsten we een aantal bekende activistische aandeelhouders op:

Bill Ackman

Oprichter en CEO van Pershing Square Capital Management. Ackman staat bekend om zijn openbare campagnes tegen bedrijven zoals Herbalife en zijn rol in het doorvoeren van veranderingen bij bedrijven zoals Canadian Pacific Railway en Chipotle Mexican Grill.

Carl Icahn

Een legendarische figuur in de wereld van activistisch aandeelhouderschap en bekend om zijn rol bij het doorvoeren van veranderingen bij bedrijven zoals eBay en Xerox. Icahn is berucht voor zijn agressieve tactieken en neemt vaak aanzienlijke belangen in bedrijven om zitjes op de raad van bestuur te krijgen.

Daniel Loeb

Oprichter van Third Point LLC, een hedgefonds dat bekend staat om zijn scherpe open brieven aan bedrijfsbesturen. Loeb heeft significante veranderingen beïnvloed bij bedrijven zoals Yahoo, Sotheby’s, en Nestlé.

Nelson Peltz

Oprichter van Trian Fund Management, Peltz is bekend om zijn inspanningen om veranderingen aan te brengen bij grote ondernemingen zoals Procter & Gamble, waar hij na een lange strijd een zetel in de raad van bestuur bemachtigde.

David Einhorn

Oprichter van Greenlight Capital, een hedgefonds. Einhorn staat bekend om zijn gedetailleerde onderzoek naar bedrijven en heeft invloed gehad op het beleid van bedrijven zoals Apple en General Motors.

    You may also like

    Disclaimer

    Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

    Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

    Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

    Nieuwsbrief