Home Aandelen Stemrecht van aandeelhouders

Stemrecht van aandeelhouders

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is stemrecht?

Stemrecht is het recht dat aandeelhouders van een bedrijf hebben om te stemmen op de algemene vergadering van aandeelhouders. Aandeelhouders mogen stemmen over onder andere de benoeming van bestuursleden, goedkeuring van de jaarrekening, uitkering van dividenden, fusies en overnames.

Het stemrecht wordt bepaald door het aantal aandelen dat een aandeelhouder bezit. Meestal komt één aandeel overeen met één stem. Maar sommige ondernemingen maken een onderscheid in het stemrecht tussen klasse A-aandelen, klasse B-aandelen en soms zelfs klasse C-aandelen. Dat wordt onder andere gedaan door de oprichters om controle over het bedrijf te behouden.

Waar mogen aandeelhouders over stemmen?

Het management van een bedrijf is verantwoordelijk voor het beheer van de dagelijkse activiteiten. Aandeelhouders kunnen geen invloed hebben over de operationele zaken en dagelijkse werking van een bedrijf. Maar aandeelhouders kunnen wel stemmen over belangrijke zaken zoals:

  • Het benoemen of afzetten van de leden van de raad van bestuur
  • Goedkeuren van dividenduitkeringen
  • Corporate actions zoals aandelensplitsing, aandelenemissie, spinoffs, fusies en overnames

Om te kunnen stemmen op een aandeelhoudersvergadering moet je kunnen aantonen dat je op een specifieke datum in het bezit was van een bepaald aantal aandelen. Als je beschikt over aandelen op naam, dan weet de onderneming exact hoeveel aandelen je in bezit hebt.

Maar de meeste beleggers hebben hun aandelen bij een tussenpartij zoals een bank of een broker staan. In dat geval moet je een attest opvragen bij je bank of broker om de aandeelhoudersvergadering te kunnen bijwonen en te stemmen.

Eigenaars van preferente aandelen beschikken, in tegenstelling tot gewone aandeelhouders, niet over stemrecht. Ze hebben daarentegen wel voorrang op de inkomsten van een onderneming. Dat betekent dat preferente aandeelhouders als eerste hun dividend moeten ontvangen, voordat andere aandeelhouders een dividend kunnen ontvangen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief