Home Investeren Mega-cap: definitie, betekenis en impact op de indices

Mega-cap: definitie, betekenis en impact op de indices

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is mega-cap?

Mega-cap is een categorie voor bedrijven met een marktkapitalisatie boven de 200 miljard dollar. Deze categorie wordt enkel in de Verenigde Staten gebruikt en het omvat de allergrootste bedrijven zoals Apple, Meta en Google. In Europa wordt er geen onderscheid gemaakt tussen large-cap en mega-cap bedrijven omdat er maar een handvol bedrijven zijn met een marktkapitalisatie boven de 200 miljard euro.

De impact van mega-caps op indices

In het verleden waren de grootste bedrijven ter wereld oliebedrijven of spoorwegmaatschappijen. Vandaag worden mega-caps aangevoerd door bedrijven uit Big Tech zoals Amazon, Apple en Microsoft. Naast Big Tech bedrijven behoren ook farmareuzen zoals Eli Lilly, Johnson & Johnson en Merck tot de large caps. In Europa zijn er maar een paar bedrijven die als mega-cap kunnen beschouwd worden zoals Novo Nordisk, LVMH, en ASML.

Een bedrijf zoals ASML heeft een grote impact op de prestatie van de AEX-index. Door zijn grote marktkapitalisatie wordt het koersverloop van de AEX voor 15% door ASML bepaald. Kleinere bedrijven zoals ABN Amro en Randstad hebben een weging van 1% of minder.

Dat is ook het geval voor een index zoals de Nasdaq. Door de hoge marktkapitalisatie van Big tech bedrijven wordt de koers van de Nasdaq voor bijna 40% bepaald door Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon, Meta en Alphabet. Deze zes bedrijven hebben samen een zwaardere weging dan de 80 kleinste bedrijven van de Nasdaq 100.

Voor indexbeleggers is het dus belangrijk om te beseffen dat de spreiding van hun ETF of beleggingsfonds lager kan zijn dan initieel gedacht. Ook al kan een fonds belegd zijn in meer dan 100 bedrijven zal de prestatie vaak afhangen van een handvol mega-cap bedrijven.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief