Home Ondernemen Gestructureerde mededeling: betekenis, uitleg en controle

Gestructureerde mededeling: betekenis, uitleg en controle

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat is een gestructureerde mededeling?

Een gestructureerde mededeling is een unieke code die toegevoegd wordt aan een overschrijving of betaling in België. Deze numerieke code helpt bij het identificeren en koppelen van een specifieke betaling aan de juiste factuur. Het wordt zowel gebruikt door bedrijven als overheidsdiensten om betalingen automatisch te verwerken.

De laatste twee cijfers vormen het controlegetal dat gebruikt wordt om na te gaan of de gestructureerde mededeling correct wordt ingevuld. Als het controlegetal niet overeenstemt met de rest van de gestructureerde mededeling, dan wordt de betaling geweigerd. De betaler zal dan gevraagd worden om de unieke code na te kijken en aan te passen.

Het gebruik van een gestructureerde mededeling voorkomt fouten van de betaler en zorgt ervoor dat de ontvanger betalingen automatisch kan laten verwerken. Het maakt het ook gemakkelijk voor zowel de betaler als de ontvanger om transacties uit het verleden op te zoeken.

Gestructureerde mededeling controleren

Een gestructureerde mededeling bestaat uit drie groepen van drie, vier en vijf cijfers gescheiden door een schuine streep. De eerste tien cijfers verwijzen naar een klantennummer of factuurnummer.

Voorbeeld van een gestructureerde mededeling: +++202/4006/79845+++

Het controlegetal van de gestructureerde mededeling (OGM) in België werkt op basis van de modulo 97-methode. Dit controlegetal zorgt ervoor dat de gestructureerde mededeling eenvoudig gecontroleerd kan worden op juistheid, waardoor fouten in betalingen worden verminderd.

Hieronder kun je nagaan of een gestructureerde mededeling correct is.

Controleer OGM

Validatie Gestructureerde Mededeling (OGM)

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief