Home Obligaties Kredietrating: betekenis, uitleg en overzicht

Kredietrating: betekenis, uitleg en overzicht

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is een kredietrating?

Een kredietrating is een onafhankelijke beoordeling van de kredietwaardigheid van een bedrijf, overheid of obligatie. Deze beoordeling wordt toegekend door gespecialiseerde bedrijven die ook wel ratingbureaus of kredietbeoordelaars worden genoemd. De beoordelingen die wereldwijd het meest worden gebruikt, komen van Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch.

Een obligatie met een hoge kredietrating geeft aan dat de obligatie relatief veilig is omdat de kans op faillissement of wanbetaling door de emittent laag is. Ratingbureaus zoals S&P, Moody’s en Fitch beoordelen de financiële sterkte van de uitgever van de obligatie. Zij maken een onafhankelijke beoordeling om in te schatten in welke mate de emittent van de obligatie in staat is om de hoofdsom en de rente tijdig terug te betalen.

Welke kredietratings bestaan er?

Kredietratingbureaus zoals Moody’s, S&P en Fitch gebruiken verschillende kredietratings. De hoogste beoordeling die gegeven wordt, is triple A (AAA). Obligaties met een rating lager dan BBB worden ook wel junkbonds genoemd. Een kredietrating van C geeft aan dat de emittent op de rand van faillissement staat. Wereldwijd zijn er maar een tiental landen die de hoogste beoordeling krijgen, waaronder Nederland, Zwitserland en Noorwegen.

Rating LevelMoody’sS&PFitch
PrimeAaaAAAAAA
High GradeAa1, Aa2, Aa3AA+, AA, AA-AA+, AA, AA-
Upper Medium GradeA1, A2, A3A+, A, A-A+, A, A-
Lower Medium GradeBaa1, Baa2, Baa3BBB+, BBB, BBB-BBB+, BBB, BBB-
Non-Investment Grade SpeculativeBa1, Ba2, Ba3BB+, BB, BB-BB+, BB, BB-
Highly SpeculativeB1, B2, B3B+, B, B-B+, B, B-
Substantial RisksCaa1, Caa2, Caa3CCC+, CCC, CCC-CCC+, CCC, CCC-
Extremely SpeculativeCaCCCC
In defaultCDD

Waarom krijgen obligaties een kredietrating?

Obligaties krijgen een kredietrating zodat beleggers eenvoudig een inschatting kunnen maken van het risico op faillissement of wanbetaling van de emittent. Hoe hoger de beoordeling is die ratingbureaus geven, hoe kleiner de kans is op een faillissement of wanbetaling. Doorgaans ligt het rendement van obligaties met een hoge kredietrating lager dan obligaties met een lagere kredietrating.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief