Home Obligaties Wat is een achtergestelde obligatie?

Wat is een achtergestelde obligatie?

by Quinten de Jong
1 minuten leestijd

Een achtergestelde obligatie is een obligatie met een lagere voorrang dan een klassieke obligatie. Als de kredietnemer in gebreke blijft, wordt een achtergestelde obligatie pas afgelost nadat alle andere obligatiehouders volledig vergoed zijn. Houders van een achtergestelde obligatie hebben wel nog voorrang op de aandeelhouders.

In praktijk wilt dat zeggen dat in geval een bedrijf failliet gaat, de eigenaars van achtergestelde obligaties vaak hun geld niet zullen terug zien. Dit soort schuldbewijs heeft een hogere rentevergoeding om te compenseren voor het hogere risico waaraan de belegger zich bloot stelt.

Kredietverstrekkers rekenen achtergestelde obligaties mee bij het eigen vermogen van de onderneming. Hoewel het duidelijk om een schuld gaat, weet de kredietverstrekker dat het in geval van een faillissement voorrang zal hebben op de houders van de achtergestelde obligatie.

Achtergestelde obligaties krijgen, juist zoals gewone obligaties, vaak ook een kredietrating. Deze rating geeft een indicatie van de kredietwaardigheid van de emittent. Deze rating wordt toegekend door ratingbureaus zoals Standard & Poors, Moody’s en Fitch.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief