Home Boekhouden Koers-boekwaarde: betekenis, uitleg en voorbeelden

Koers-boekwaarde: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is koers-boekwaardeverhouding?

De koers-boekwaardeverhouding (KBV) is een financiële ratio die gebruikt wordt om de boekwaarde van gelijkaardige bedrijven binnen een bepaalde sector met elkaar te vergelijken. Men kan de koers-boekwaardeverhouding berekenen door de koers van het aandeel te delen door de boekwaarde per aandeel.

Hoe kan je de koers-boekwaardeverhouding gebruiken?

Een koers-boekwaardeverhouding van 1 geeft aan dat de marktkapitalisatie van een bedrijf gelijk is aan de boekwaarde. Maar juist zoals de meeste ratio’s heeft dit getal op zich weinig betekenis zonder het in de juiste context te plaatsen. Een hoge of een lage koers-boekwaardeverhouding zegt weinig zonder het in de context te plaatsen van de sector waarin het bedrijf zich bevindt en een meer gedetailleerd beeld op de materiële en immateriële activa die op de balans staan.

Een marketingbureau met een klein aantal medewerkers dat zijn kantoorruimte huurt kan evenveel winst maken als een staalfabriek dat zijn eigen gebouwen, gronden en machines bezit. Maar omdat de staalfabriek meer materiële vaste activa heeft, zal het een lagere koers-boekwaardeverhouding hebben dan het marketingbureau. Het heeft dus weinig zin om de koers-boekwaardeverhouding te gebruiken om verschillende soorten bedrijven met elkaar te vergelijken.

Deze ratio wordt voornamelijk gebruikt om vergelijkbare concurrenten binnen een bepaalde sector met elkaar te vergelijken. Het kan bovendien gebruikt worden in cyclische sectoren waar bedrijven tijdelijk verlies aan het maken zijn. In dat geval kan er geen koers-winstverhouding berekend worden en kan de koers-boekwaardeverhouding als een alternatief dienen om bedrijven met elkaar te vergelijken.

Voorbeeld van koers-boekwaardeverhouding

Laten we een voorbeeld bekijken waarin we de koers-boekwaardeverhouding (KBV) van Tesla (TSLA) en Stellantis (STLA) vergelijken. Tesla heeft een koers-boekwaardeverhouding van 10, terwijl Stellantis maar een KBV van 1 heeft.

 • Tesla:
  • Boekwaarde per aandeel: € 20
  • Huidige aandelenkoers: € 200
  • KBV = Aandelenkoers / Boekwaarde per aandeel = € 500 / € 50 = 10
 • Stellantis:
  • Boekwaarde per aandeel: € 30
  • Huidige aandelenkoers: € 30
  • KBV = Aandelenkoers / Boekwaarde per aandeel = € 30 / € 30 = 1

In dit voorbeeld heeft Tesla een veel hogere koers-boekwaardeverhouding dan Stellantis. Dit geeft enerzijds aan dat de groeiverwachtingen van Tesla veel hoger liggen dan die van Stellantis. Anderzijds kan het ook aangeven dat de waarde van de knowhow van de medewerkers of het merk van Tesla zeer hoog is. Dit zijn zaken die niet in de boekhouding verschijnen en dus niet kunnen opgenomen worden in een de berekening van de koers-boekwaarde.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief