Home ETF TSX Composite Index: uitleg, samenstelling en trackers

TSX Composite Index: uitleg, samenstelling en trackers

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de TSX Composite Index?

De TSX Composite is de voornaamste index in Canada. Deze index volgt de koers van de grootste Canadese bedrijven die genoteerd staan op de Toronto Stock Exchange (TSX). In november 2023 waren er 227 bedrijven in de index opgenomen.

Deze 227 bedrijven hadden samen een waarde van 3,1 biljoen Canadese dollar en stelden meer dan 72% van de volledige waarde voor van de TSX. Sommige van de grootste bedrijven op deze beurs zijn Royal Bank of Canada, Shopify en Thomson Reuters Corporation.

Hoe wordt de samenstelling van de TSX Composite Index bepaald?

Om in aanmerking te komen voor opname in de TSX Composite Index moeten bedrijven aan een aantal vereisten voldoen. Zo moet de marktkapitalisatie van het bedrijf minstens 0,05% van de index uitmaken. Met andere woorden moest een bedrijf in 2023 een marktkapitalisatie hebben van minstens 1,5 miljard Canadese dollar.

Bedrijven die in aanmerking willen komen, moeten een gemiddelde koers hanteren van minstens 1 Canadese dollar in de afgelopen drie maanden. Verder moeten bedrijven opgericht zijn volgens Canadees recht, genoteerd staan op de Toronto Stock Exchange en voldoen aan een aantal minimumvereisten op het vlak van liquiditeit.

De werkgroep die de samenstelling van de TSX Composite Index bepaalt komt regelmatig samen om na te gaan welke bedrijven opgenomen kunnen worden, maar ook welke bedrijven verwijderd moeten worden omdat ze niet meer voldoen aan de vereisten.

Omdat de TSX Composite Index een marktkapitalisatie gewogen index is, wegen de grootste bedrijven het zwaarste door. Zo maken de tien grootste bedrijven in de TSX Composite Index ongeveer 30% van de index uit. Het maximum gewicht dat een bedrijf kan krijgen in de index is 10%.

Hoe kan je in de TSX Composite Index kunt beleggen

Er bestaan momenteel geen ETF’s die de TSX Composite Index 1 op 1 volgen. Maar er bestaan wel verschillende ETF’s die beleggers kunnen kopen om toegang te krijgen aan de Canadese economie. In de onderstaande tabel hebben we een aantal van de voornaamste ETF’s opgelijst.

Naam ETFTickerLopende kostenType
iShares S&P/TSX 60 Index ETFTSX: XIU0,18%Distribuerend
iShares S&P/TSX Capped Composite IndexTSX: XIC0,06%Distribuerend
iShares S&P/TSX Completion Index FundTSX: XMD0,60%Distribuerend
BMO S&P/TSX Capped Composite Index FundTSX: ZCN0,06%Distribuerend

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief