Home Aandelen Aandelenruil: betekenis, uitleg en voorbeelden

Aandelenruil: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is een aandelenruil?

Een aandelenruil of stock swap is de ruil van aandelen van het ene bedrijf voor een ander bedrijf tijdens een fusie of overname van een bedrijf. Bij een fusie of overname wordt een aandelenruil gebruikt, vaak in combinatie met een betaling in cash, om de overnamekandidaat uit te kopen. Om de ruilverhouding van de aandelen te bepalen, moet er een waardering van beide bedrijven gedaan worden.

Een aandelenruil kan dienen als een manier om een bedrijf over te nemen. Meestal worden de aandeelhouders bij een overname of fusie zowel betaald in aandelen van het bedrijf dat de overname doet als een bijkomende vergoeding in cash. In sommige gevallen kan het zijn dat er enkel aandelen geruild worden. In dat geval spreekt men ook vaak van een stock-for-stock deal.

Voorbeelden van aandelenruilen

Disney en 21st Century Fox

De fusie tussen Disney en 21st Century Fox was een van de meest opmerkelijke in de mediawereld. In deze deal wisselde Disney aandelen uit voor die van 21st Century Fox. Aandeelhouders van 21st Century Fox hadden de keuze tussen 38 dollar in contanten of 0,3324 Disney-aandelen per aandeel.

De deal, ter waarde van ongeveer 71 miljard dollar, versterkte Disney’s positie in de entertainmentindustrie aanzienlijk. Het werd vooral gedaan met het oog op de lancering van de streamingdienst Disney+ en om de concurrentie aan te gaan met grote streamingplatforms zoals Netflix en Amazon Prime Video.

Exxon en Mobil

De fusie tussen Exxon en Mobil was een van de grootste in de geschiedenis van de olie-industrie. Deze fusie werd in 1999 afgerond en leidde tot de vorming van ExxonMobil, op dat moment het grootste beursgenoteerde oliebedrijf ter wereld.

Het betrof een stock-for-stock deal, wat betekent dat de transactie volledig werd uitgevoerd door middel van een aandelenruil. De aandeelhouders van Mobil ontvingen 1,32015 aandelen van het nieuw gevormde ExxonMobil voor elk aandeel van Mobil dat zij bezaten.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief