Home Grondstoffen Wat is COMEX?

Wat is COMEX?

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 3 minuten leestijd

COMEX is de grootste beurs voor de handel in futures en opties van metalen in de wereld. Op deze beurs worden dagelijks meer dan 400.000 futures en optiecontracten verhandeld. De meeste contracten die verhandeld worden hebben als onderliggende waarde een metaal zoals goud, zilver, platinum, palladium, koper of aluminium.

De COMEX levert geen metalen aan beleggers, maar doet enkel dienst als beurs. De term COMEX is een afkorting voor ‘Commodity Exchange’.

Hoe kun je futures en opties verhandelen op de COMEX?

Een future is een bindende overeenkomst voor de levering van een onderliggend goed zoals bijvoorbeeld goud tegen een op voorhand bepaalde prijs. De meeste beleggers gebruiken futures om om posities te hedgen en niet voor het laten leveren van fysieke metalen. Het is mogelijk om fysieke metalen te laten leveren, maar minder dan 1% van de transacties op COMEX eindigt in een effectieve levering van metalen.

Om te kunnen handelen op de COMEX, heb je een broker nodig die de handel in futures toelaat. Bepaalde brokers zoals Bolero, Keytrade en MeDirect laten dit niet toe. Bij andere brokers zoals Saxo, DeGiro of Mexem is het wel mogelijk om in futures te handelen.

Beleggers die een long futurepositie innemen, kunnen inspelen op een stijgende goudprijs. Door de future voor de einddatum af te sluiten, moet je geen fysiek metaal in ontvangst nemen. Als je tot de einddatum wacht, heb je de mogelijkheid om een fysiek metaal zoals goud in ontvangst te nemen. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen waaronder een melding aan COMEX dat je van plan bent om het fysiek metaal in ontvangst te nemen.

Aan de andere kant van de longfuture positie staan de shorts. Een belegger die short gaat op metalen moet de onderliggende metalen aanhouden op een goedgekeurde locatie of zijn positie liquideren op de einddatum van het contract.

Geschiedenis van COMEX

1993 Oprichting

De Commodity Exchange werd in 1993 opgericht in New York door de fusie van vier kleinere beurzen: National Metal Exchange, Rubber Exchange of New York, New York Hide Exchange en National Raw Silk Exchange.

1974 Start van gold futures

In december 1974 werd het verbod ingetrokken op het verhandelen van goud. Kort daarna introduceerde COMEX voor de eerste keer futures op goud.

1994 Fusie met NYMEX

COMEX fuseerde in 1994 met de New York Mercantile Exchange (NYMEX).

2008 Overname door CME Group

In 2008 kocht de CME Group het gefusioneerde bedrijf NYMEX-COMEX.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief