Home Grondstoffen Gids: hoe u in wijn kunt beleggen

Gids: hoe u in wijn kunt beleggen

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 10 minuten leestijd

Robert Van Tillo en Gertjan Verdickt van de KU Leuven hebben meer dan 3 miljoen transacties op veilingen tussen 2003 en 2023 onderzocht. Ze hebben hun resultaten gepubliceerd in hun recent verschenen paper, Selection Neglect and the Cross-Section of Wine Returns. Hierin tonen ze aan dat het gemiddeld rendement voor wijnen 23,9% is, een stuk hoger dan voor aandelen of obligaties.

Het is wel belangrijk om hierbij op te merken dat er grote verschillen zijn in het rendement van verschillende wijnen. Het mediaan rendement is zelfs negatief. Met andere woorden, is het een markt met zowel winnaars als verliezers. En alleen degene die weten hoe ze ondergewaardeerde wijn kunnen kopen zullen een hoog rendement behalen.

Volgens dit Belgisch onderzoek, kunnen beleggers zich best toespitsen op wijnen met een lage prijs die niet vaak verhandeld worden. In dit artikel leggen we verder uit hoe u uw kennis in wijn kunt verbeteren en hoe u kunt investeren in wijn.

Doe zoveel mogelijk expertise op

Om een succesvolle belegger in wijn te worden is het belangrijk om zoveel mogelijk kennis op te doen. Het is namelijk belangrijk dat u als belegger een goed beeld heeft over de markt. Door u in het begin te beperken tot een bepaald type wijn of land kunt u op korte termijn dezelfde kennis vergaren als andere experts.

Een manier om kennis op te doen is door veel te lezen. Er bestaan online bronnen zoals The Wine Advocate of Hart voor Wijn. Maar er bestaan ook verschillende interessante boeken:

Leer hoe u de kwaliteit van wijn kunt beoordelen

Vintage

Vintage verwijst naar het jaar waarin de druiven geoogst zijn en de wijn geproduceerd wordt. Een vintage wijn mag dus alleen druiven van een specifiek jaar bevatten. Andere wijnen bevatten vaak een mengeling van oogsten uit meerdere jaren.

De kwaliteit van de oogst verschilt van jaar tot jaar, en hangt nauw samen met de hoeveelheid zon. Het is daarom belangrijk om als belegger goed op de hoogte te blijven van de goede en minder goede jaren. Dit kan namelijk een grote impact hebben op de kwaliteit van de wijn.

Bewaarwijn

Een goede wijn om in te beleggen is een wijn die u lang kan bewaren en die daarna nog gedronken kan worden. Sommige wijnen kunnen 20 jaar bewaard worden, andere wijnen zelfs nog langer. Tannines zijn zeer belangrijk voor het bewaarpotentieel van een wijn.

Een wijn die u in een gewone winkel koopt, heeft weinig bewaarpotentieel. Dit komt omdat ze weinig tannines bevatten en geproduceerd zijn om direct gedronken te worden. Hoe hoger de tannines, hoe groter de kans is dat de wijnen jarenlang kan rijpen om een betere smaak te ontwikkelen. Daarom zijn ook bijna alle bewaarwijnen rode wijn.

Reputatie van het wijnhuis

Veel van de wijnen die door beleggers gekocht worden komen van wijnhuizen met een sterke reputatie. Château Mouton Rothschild, Pétrus en Château Lafite Rothschild zijn zeer bekende namen waarvan de wijnen op lange termijn sterk kunnen toenemen in waarde. Maar elke regio heeft zijn wijnhuizen met een uitstekende reputatie. In Bourgondië zijn dat bijvoorbeeld Domaine, de la Romanée-Conti, Domaine Leroy en Domaine Dujac.

Op welke manieren kunt u in wijn investeren?

De meest voor de hand liggende optie om in wijnen te investeren is om wijn aan te kopen. Maar er bestaan ook andere indirecte manieren zoals aandelen, fondsen en futures.

Veilingen

Er bestaan veilingshuizen die zowel fysieke veilingen als online veilingen organiseren. Bij de meeste veilingshuizen kan u zowel terecht voor de aankoop als verkoop van wijnen terecht. Hieronder geven we een overzicht van een aantal grote wijnveilingshuizen in België, Nederland en Frankrijk:

 • Vin.auction organiseert wijnveilingen voor zeldzame en exclusieve wijnen waarbij je eenvoudig online, telefonisch of via mail een bod kunt uitbrengen.
 • Sylvie’s Wine Auctions is gevestigd in Antwerpen en is een van de grootse wijnveilingshuizen van Europa.
 • Winefield Auctioneers is een gespecialiseerd wijnveilingshuis in Amsterdam waarbij je zowel fysiek, online als via telefoon een bod kunt doen.
 • Crurated is een Frans veilingshuis die gespecialiseerd is in het verkopen van jonge wijnen die moeilijker te vinden zijn bij andere wijnveilingshuizen.
 • Catawiki is een grote veilingsite waar onder andere wijnen worden verhandeld.

Wijnplatformen

Er bestaan ook wijnplatformen waarop je op verschillende manieren kunt beleggen in wijn. Hieronder een overzicht:

 • De London International Vintners Exchange of Liv-ex is de grootste marktplaats voor wijnhandel ter wereld. Er staat voor meer dan 100 miljoen pond aan wijnen te koop van meer dan 600 verschillende handelaren. Als belegger kunt u er zowel wijn kopen als verkopen.
 • LiveTrade by Bordeaux Index is een marktplaats voor wijnen en sterke drank. Het platform is vergelijkbaar met Liv-ex, maar het is een stuk kleiner.
 • Cult Wine Investment heeft 290 miljoen pond assets under management. Beleggers kunnen er investeren vanaf 10.000 dollar. Op basis van het risicoprofiel wordt er een portfolio aan wijnen samengesteld. De wijnen worden bewaard onder perfecte omstandigheden op een bewaakte locatie. Vanaf een belegging van 35.000 dollar krijgen beleggers toegang tot een relatiemanager waarmee ze hun portfolio aan wijnen tot in detail kunnen aanpassen.
 • Vinovest Exchange is vergelijkbaar met Cult Wine Investment en heeft ongeveer 100 miljoen dollar aan assets under management. Het voordeel van Vinovest is dat beleggers er al vanaf 1.000 dollar kunnen investeren.
 • Bij Vint wordt er geen minimum gehanteerd en kunnen beleggers investeren in aandelen van zeldzame topwijnen die minder toegankelijk zijn voor particuliere beleggers vanwege de hoge aankoopprijs.

En primeur

Het is mogelijk om wijn te kopen voordat het gebotteld wordt. Deze praktijk wordt en primeur genoemd en is vergelijkbaar met het kopen van een future. Het kopen van wijn voordat het gebotteld wordt is mogelijk in verschillende gebieden maar Bordeaux is een van de gebieden met de grootste en primeur markt.

Elk jaar verwelkomen regio’s zoals Bordeaux verschillende inkopers en wijnproevers die wijn komen proeven die nog op vat staat. Het is mogelijk om op dat moment wijn in te kopen dat pas 18 maanden later op fles zal gezet worden. Om in te schatten welke wijnen het meeste waard zullen zijn binnen een jaar en een half, heb je heel wat kennis en ervaring nodig.

Financiële effecten

Naast het kopen van fysieke flessen wijnen is het ook mogelijk om indirect in wijn te beleggen. Er zijn verschillende beursgenoteerde bedrijven die verschillende wijnhuizen bezitten. Veel van de bedrijven in onze lijst verkopen naast wijn, ook andere alcoholische dranken zoals bier en sterke drank.

 • Treasury Wine Estates Ltd (TWE) is een van de grootste wijnbedrijven ter wereld. Het bedrijf is gevestigd in Australië en staat genoteerd op de Australian Securities Exchange (ASX).
 • Pernod Ricard (RI) is een Frans bedrijf dat bekend staat om zijn breed assortiment van premium merken in zowel de wijn- als de sterke dranksector.
 • Brown-Forman Corporation (BF.B) is voornamelijk bekend om zijn sterke dranken, maar produceert ook wijn.
 • Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) is een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Naast hun luxemerken bezitten ze ook een aanzienlijk portfolio aan prestigieuze wijn- en champagnehuizen.
 • The Duckhorn Portfolio (NAPA) is een Amerikaans wijnbedrijf dat gespecialiseerd is in luxe wijnen.
 • Truett-Hurst Inc (THST) is een Amerikaans wijnbedrijf gevestigd in Californië. Het bedrijf staat bekend om zijn productie van hoogwaardige wijnen, met een focus op duurzaamheid en innovatie in de wijnbouw.
 • Constellation Brands Inc. (STZ) is een van de grootste producenten van bier, wijn en sterke drank. Hoewel het bedrijf bekend staat om zijn premium wijnmerken komt meer dan 70% van de omzet uit bier.
 • Diageo PLC (DEO) is een van de grootste bedrijven ter wereld met een enorm portfolio aan merken zoals Johnnie Walker, Guinness en Tanqueray. Daarnaast bezit Diageo ook een aantal wijnhuizen maar deze maken maar een zeer klein deel uit van de totale omzet.

Voor u gaat beleggen in aandelen is het belangrijk om voldoende onderzoek te doen. De koers van beursgenoteerde bedrijven kan zeer volatiel zijn. Hierdoor kan het voor particuliere beleggers met weinig ervaring interessanter zijn om het investeren van hun geld uit te besteden aan een fondsenbeheerder. Er zijn een aantal fondsenbeheerders die zich specialiseren in wijnen zoals The Wine Investment Fund en Sommelier Capital Advisors.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief