Home Vier manieren om in zilver te beleggen

Vier manieren om in zilver te beleggen

by Quinten de Jong
5 minuten leestijd

Zilver wordt gebruikt in verschillende industrieën. Omdat zilver een goede elektrische geleider is, wordt het gebruikt in onder andere de halfgeleider industrie en voor de productie van touch screens in smartphones, computers en tablets. Maar het wordt ook gebruikt in de productie van batterijen voor elektrische wagens en in zonnepanelen.

Ook overheden en institutionele beleggers kopen edelmetalen zoals goud en zilver en bewaren het in een kluis om zich te beschermen tegen inflatie. Maar particuliere beleggers kunnen ook op verschillende manieren beleggen in zilver. Naast het aankopen van fysiek zilver leggen we in dit artikel uit hoe u kunt beleggen in zilver via aandelen, ETF’s en futures.

Fysiek zilver

De meest voor de hand liggende manier om in zilver te beleggen is het kopen van fysiek zilver. Zilver kan worden aangekocht in de vorm van staven, munten of korrels. Deze vormen van zilver kunnen zowel bij betrouwbare handelaren in een winkel en online gekocht worden. Let goed op dat je niet teveel betaalt door de spotprijs op voorhand te raadplegen.

Het nadeel van fysiek zilver is dat je het risico loopt op diefstal en dat je moet rekenen op bijkomende kosten. Enerzijds zijn er de kosten om het zilver thuis in een kluis te bewaren of om het te laten bewaren bij een bank. Anderzijds moet je voor de verkoop terug naar een handelaar waardoor je in bepaalde gevallen rekening moet houden met hoge transactiekosten.

Aandelen van mijnbedrijven

Beleggers kunnen ook indirect investeren in zilver door aandelen te kopen van bedrijven met zilvermijnen. Wanneer de prijs van zilver stijgt zullen de inkomsten van deze bedrijven stijgen. Omdat de koers van een bedrijf gekoppeld is aan de inkomsten, zal de koers in normale omstandigheden ook mee stijgen met de prijs van het zilver.

De grootste bedrijven met zilvermijnen zijn Wheaton Precious Metals (WPM), Pan American Silver (PAAS) en Fresnillo (FNLPF). Het is belangrijk om te weten dat de inkomsten van deze bedrijven niet alleen van zilver komen. Zo mijnt Pan American Silver naast zilver ook andere metalen zoals goud, zink, lood en koper.

Het voornaamste nadeel van het kopen van aandelen van beursgenoteerde bedrijven is het risico op faillissement. Niet alle beleggers zijn in staat om hun eigen onderzoek te doen om te identificeren in welk bedrijf ze het best investeren.

Zilver ETF’s

Een eenvoudigere manier om in vergelijking met aandelen te beleggen in zilver, is via een exchange-trade fund (ETF). Zilver ETF’s zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen die op verschillende manieren in zilver kunnen beleggen. De meest populaire ETF’s zijn de iShares Silver Trust (SLV) en Aberdeen Standard Physical Silver Shares ETF (SIVR) die fysiek zilver aankopen en in een kluis bewaren.

Daarnaast bestaan er ook ETF’s die hun fondsen beleggen in verschillende zilvermijnen zoals Global X Silver Miners ETF (SIL) en ETFMG Prime Junior Silver Miners ETF (SILJ). En er zijn ook ETF’s, zoals de ProShares Ultra Silver die future contracten kopen om in te spelen op een stijgende zilverprijs.

Het voornaamste voordeel van een ETF is dat je geen risico loopt op diefstal. Bovendien is de liquiditeit voor ETF’s zeer hoog waardoor beleggers snel en eenvoudig kunnen kopen of verkopen. In de tabel hieronder geven we een overzicht van de meest verhandelde zilver ETF’s wereldwijd:

NaamTickerLopende kosten
The abrdn Physical Silver Shares ETFSIVR0,30%
iShares Global Silver and Metal Miners ETFSLVP0,39%
iShares Silver TrustSLV0,50%
The Sprott Physical Silver TrustPSLV0,59%
Global X Silver Miners ETFSIL0,65%
ETFMG Prime Junior Silver Miners ETFSILJ0,69%
The Invesco DB Silver FundDBS0,77%
ProShares Ultra SilverAGQ0,95%

Zilver future contracten

Zilver futures zijn een laatste manier om te beleggen in zilver. Door een future contract te kopen, ontvangt een belegger het recht om zilver aan te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs tegen een specifieke vervaldatum.

Wanneer het contract ten einde is kan een belegger ervoor kiezen om zijn contract aan iemand anders te verkopen, te verlengen of een levering van fysiek zilver in ontvangst te nemen. Minder dan 1% van alle future contracten die verhandeld worden op de COMEX eindigen in een fysieke levering. De meeste beleggers gebruiken future contracten om in te spelen op de prijs van zilver zonder de nadelen van het bezitten van fysiek zilver.

Het voordeel van futures is dat ze toegankelijk zijn en beschikbaar zijn bij de meeste brokers. Het is zelfs mogelijk om met futures een hefboomeffect te gebruiken. Maar dat is een mes dat langs twee kanten snijd. Beleggers kunnen hiermee op korte termijn grote winsten maken, aan de andere kant zijn er ook beleggers die hun volledige inleg verliezen. Daarom worden beginnende beleggers vaak afgeraden om te speculeren in futures.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief