Wat is Bullion?
Bullion is goud en zilver van hoge puurheid in de vorm van staven, baren of munten. Voor goud wordt er gesproken over Bullion vanaf een puurheid van 99,5 percent, in geval van zilver is dat 99,9 percent. Ongeveer 20% van al het gemijnd goud is in handen van centrale banken over heel de wereld.
Goud wordt aangehouden door overheden om zich te beschermen tegen inflatie en om hun reserves te diversifiëren. Naast overheden zijn er ook institutionele beleggers en particuliere beleggers die goud kopen om hun portefeuille te beschermen tegen inflatie.
Hoe werkt de bullion markt?
Een bullion markt is een markt waar beleggers handelen in edelmetalen zoals goud en zilver. Er zijn verschillende bullion markten in financiële hubs zoals New York, Londen en Zürich. De meeste handel vindt elektronisch of telefonisch plaats. De London Bullion Market Association (LBMA) is de grootste bullion markt wereldwijd en 24 uur per dag open.
De prijs van edelmetalen zoals goud en zilver wordt bepaald door vraag en aanbod. De meeste vraag komt van centrale banken, institutionele beleggers en bedrijven die het gebruiken in industriële toepassingen. Het aanbod van goud komt voornamelijk van goudmijnen en bedrijven die goud recycleren. Maar de prijs van goud kan ook stijgen in tijden van economische onzekerheid, oorlog of geopolitieke spanningen.
U kan beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver door ze fysiek aan te kopen. Maar er bestaan ook goedkopere alternatieven zoals aandelen, ETF’s en futures. We hebben aparte artikels geschreven over hoe u kan beleggen in goud en zilver.
Wat zijn bullion banken?
Centrale banken kunnen hun goudreserves uitlenen aan zogenaamde bullion banken zoals HSBC, JP Morgan, Scotiabank, UBS en ICBC Standard Bank tegen een vergoeding. Deze vergoeding staat ook wel bekend als de Gold Forward Offered Rates (GOFO).
De meeste bullion banken maken deel uit van de London Bullion Market Association (LBMA). De LBMA is een OTC-markt die onder andere instaat voor het dagelijks publiceren van de Gold Forward Offered Rates. Bullion banken houden zich bezig met activiteiten zoals clearing, hedging en trading maar bieden hun klanten ook de mogelijkheid aan om fysiek goud te bewaren in een kluis.
Een bullion bank die speculeert op een daling van de goudprijzen kan goud lenen van een centrale bank. Het verkoopt het goud op de bullion markt en ontvangt cash geld. Ze doen dit in de hoop dat tegen de tijd dat ze het goud moeten teruggeven aan de centrale bank de prijs van het goud gezakt is. Op die manier kunnen ze het tegen een lagere prijs kopen dan ze het verkocht hebben. Een bullion bank kan hier enkel winst op maken als het verschil tussen aankoopprijs en verkoopprijs groter is dan de kost voor het lenen van het goud.