Home Investeren Beleggingshorizon: betekenis, risico en het verband met de samenstelling van een portefeuille

Beleggingshorizon: betekenis, risico en het verband met de samenstelling van een portefeuille

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een beleggingshorizon?

Een beleggingshorizon verwijst naar de periode waarin een belegger verwacht een bepaald effect te kunnen aanhouden. Het beïnvloedt de keuze van beleggingen en de mate van risico die een belegger bereid is te nemen.

Beleggingshorizon en samenstelling portefeuille

Voor iemand met een lange beleggingshorizon zijn volatiele effecten zoals aandelen zeer geschikt. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er voldoende tijd is om te herstellen van eventuele marktschommelingen in aandelen zolang de beleggingshorizon lang genoeg is.

Het zijn jonge mensen die net zijn begonnen met werken en willen sparen voor hun pensioen die daarom aangeraden worden een portefeuille samen te stellen die volledig uit aandelen en ETF’s bestaat. Om een portefeuille aan te houden die enkel uit aandelen en ETF’s bestaat is een beleggingshorizon van minstens 10 jaar aangeraden.

Iemand die daarentegen zijn spaargeld nodig heeft als aanvulling op zijn pensioen of om binnen een paar jaar een woning te kopen, zal een kortere beleggingshorizon hebben. In dat geval zijn minder volatiele beleggingen zoals kortlopende obligaties, staatsbons of termijnrekeningen meer geschikt. Bij beleggingen op korte termijn is het namelijk belangrijk om het risico op kapitaalverlies te beperken.

Beleggingshorizon en risico

De beleggingshorizon heeft een duidelijke invloed op de beleggingsstrategie. Beleggers met een lange horizon kunnen bijvoorbeeld een buy-and-hold strategie volgen, waarbij ze investeren in aandelen of ETF’s. Hoe langer de beleggingshorizon, hoe lager het risico namelijk is dat je loopt op verlies van kapitaal.

Onderzoek van Schroder Investment Management heeft aangetoond dat er een inverse relatie bestaat tussen de beleggingshorizon en het percentage beleggers dat geld verliest aan een bepaalde investering. Met andere woorden, hoe groter je beleggingshorizon, hoe lager het risico op verlies van kapitaal.

Het is dus belangrijk om als belegger een goede balans te vinden tussen sparen en beleggen. Door voldoende spaargeld aan te houden kun je onverwachte uitgaven op korte termijn opvangen. Hierdoor vermijd je een situatie waarbij je verplicht bent om aandelen te verkopen tijdens een bear market om onverwachte uitgaven te bekostigen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief