Home Grondstoffen Vijf manieren om in goud te beleggen

Vijf manieren om in goud te beleggen

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 6 minuten leestijd

Overheden en beleggers kopen edelmetalen zoals goud om zich te beschermen tegen inflatie. Daarnaast wordt goud ook gebruikt voor het vervaardigen van juwelen en sieraden. Bovendien zijn er ook heel wat industriële toepassingen voor goud. Omdat goud een zeer goede elektrische geleider is van elektriciteit wordt het gebruikt in zowel elektronica, auto’s als de ruimtevaart. Het wordt ook gebruikt in de medische wereld en als katalysator voor heel wat chemische processen.

Particuliere beleggers kunnen ook in goud investeren. Naast het aankopen van fysiek goud leggen we in dit artikel uit hoe u kunt beleggen in goud via aandelen, futures, Gold ETF’s en ETF’s in mijnbedrijven.

Bullion goud

Beleggers die goud fysiek willen aankopen kunnen dat doen bij een betrouwbare verkoper. Er bestaan verschillende winkels en webwinkels waar beleggers fysiek goud kunnen kopen. Dat kan zowel in de vorm van staven als in munten.

Er bestaan gouden munten zoals de Zuid-Afrikaanse Krugerrand, het Oostenrijkse Philharmonic of de Canadese Gold Maple Leaf. Maar voor deze munten betalen beleggers naast de waarde in goud ook voor de verzamelwaarde. Beleggers die in goud willen investeren kiezen eerder voor goudstaven.

Goudstaven hebben namelijk een hogere goudwaarde dan munten. Wanneer een goudstaaf een puurheid heeft van 99,5% of meer wordt er ook wel over Bullion goud gesproken.

Het voordeel van fysiek goud is dat u het kunt aanraken en geen derde partij nodig hebt om het te bewaren. Maar daar staat wel tegenover dat u het risico loopt op diefstal en u ook kosten hebt om het zelf te bewaren in een kluis. Bovendien kunnen beleggers hoge transactiekosten betalen wanneer ze hun goud aan een handelaar willen verkopen.

Gold Exchange traded funds (GETF’s)

Er bestaan ook alternatieve manieren zoals exchange-trade funds (ETF’s). Een goud ETF is een beleggingsfonds dat fondsen van verschillende beleggers gebruikt om fysiek goud aan te kopen en te bewaren in een kluis. Op die manier is de waarde van de ETF verbonden aan de goudprijs.

Het grote voordeel van een ETF is dat beleggers ze eenvoudig kunnen verkopen van bij hun thuis. Bovendien lopen beleggers niet het risico dat hun goud kan gestolen worden. De meest populaire ETF op de markt is de SPDR Gold Shares. In de onderstaande tabel staan een aantal alternatieven voor de SPDR Gold Shares ETF.

NaamTickerLopende kosten
SPDR Gold SharesGLD0,40%
SPDR Gold MiniShares TrustGLDM0,10%
iShares Gold TrustIAU0,25%
VanEck Merk Gold TrustOUNZ0,25%
abrdn Physical Gold Shares ETFSGOL0,17%
GraniteShares Gold SharesBAR0,17%
Goldman Sachs Physical Gold ETFAAAU0,18%

 

Exchange traded funds (ETF’s) van goudmijnen

Een andere manier om te beleggen in goud is door ETF’s te kopen van bedrijven die goudmijnen bezitten. De waarde van deze bedrijven is namelijk sterk verbonden aan de koers van het goud.

Het voordeel van een ETF in dit geval is dat u als particuliere belegger niet zelf onderzoek moet doen naar individuele mijnbedrijven. Door een mandje te kopen van verschillende mijnbedrijven kan u zichzelf beschermen als een van de mijnbedrijven het minder goed doet.

Maar wanneer de goudprijs zakt zal de koers van alle goudmijnbedrijven, en dus ook deze ETF’s, zakken. Afhankelijk van de ETF worden er mijnbedrijven met veel of weinig ervaring opgenomen. De term ‘Junior’ verwijst naar mijnbedrijven met minder ervaring die als riskanter kunnen beschouwd worden. In de onderstaande tabel kan u een overzicht vinden van de voornaamste goudmijn ETF’s.

NaamTickerLopende kosten
VanEck Gold Miners ETFGDX0,40%
iShares MSCI Global Gold Miners ETFRING0,39%
VanEck Junior Gold Miners ETFGDXJ0,55%
Solactive Global Pure Gold MinersGGMUSY0,50%
L&G Gold Mining UCITS ETFAUCO0,65%

Aandelen van goudmijnen

Heeft u als belegger wel voldoende kennis, tijd en ervaring om de financiële cijfers van individuele bedrijven door te nemen, dan kan het een optie zijn om aandelen van mijnbedrijven te kopen met goudmijnen.

De grootste beursgenoteerde bedrijven die goudmijnen bezitten en exploiteren zijn Newmont (NEM), Barrick Gold (GOLD) en Agnico Eagle Mines (AEM). Het is belangrijk om te weten dat deze bedrijven naast goud ook delven naar andere metalen zoals zilver, koper, lood en zink. Hun inkomsten zijn dus niet volledig gebonden aan de schommelingen van de goudprijs.

Goud futures

Beleggers kunnen ook een goud futures contracten kopen via een beurs zoals COMEX. Door een future contract te kopen heeft een belegger het recht om een grondstof zoals goud te mogen kopen op een specifieke datum tegen een vooraf bepaalde prijs. De verkoper van een future contract is verplicht om het goud aan de koper te leveren op de vervaldatum van het contract.

Tot de vervaldatum wordt het goud dus niet geleverd. Er zijn heel wat beleggers die future contracten kopen maar die geen goudstaven of goudmunten in ontvangst willen nemen. Door het contract te verkopen voor de vervaldatum of het contract te verlengen kan de koper van een future contract profiteren van stijgende goudprijzen zonder fysiek goud in ontvangst te moeten nemen.

Het voordeel van futures is dat ze beschikbaar zijn bij de meeste brokers. Met futures kan u met een relatief klein bedrag grote winsten boeken door een hefboomeffect te gebruiken. Maar dit hefboomeffect is zoals een mes dat snijdt aan twee kanten. De kans om uw inleg volledig te verliezen is namelijk een stuk groter wanneer u een hefboomeffect gebruikt.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief