Home 52-weken hoog/laag: betekenis en uitleg

52-weken hoog/laag: betekenis en uitleg

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is 52-weken hoog/laag?

De 52-weken hoog/laag is een technische indicator die de hoogste en laagste prijs van een aandeel over een periode van één jaar weergeeft. Deze indicator wordt gebruikt door beleggers die technische analyse gebruiken om mee te bepalen of ze effecten zoals aandelen, warrants of futures kopen of verkopen. De prijzen die gebruikt worden om de 52-weken hoog/laag te bepalen worden gebaseerd op de slotkoers (koers op het einde van elke handelsdag).

Hoe de 52-weken hoog/laag gebruikt wordt

De 52-weken hoog/laag wordt berekend op basis van de dagelijkse slotkoers van het aandeel. Het komt vaak voor dat een aandeel onder een 52-weken laag valt, maar uiteindelijk herstelt tot boven de vorige 52-week laag voor het einde van de handelsdag. In dat geval verandert het bereik van de 52-weken hoog/laag niet.

Deze technische indicator wordt door sommige beleggers gebruikt om een aankoop- of verkoopbeslissing te maken. Bepaalde beleggers houden aandelen in de gaten die dichtbij hun hoogste of laagste koers over een periode van 52 weken verhandeld worden.

Wetenschappelijk onderzoek uit 2011 en 2018 heeft aangetoond dat er een korte termijn momentum bestaat voor aandelen die door hun 52-weken hoog barrière breken. Een uitleg hiervoor zou het referentie-effect of verankeringseffect kunnen zijn. Door dit effect gaan beleggers ervan uit dat de historische prestaties van een aandeel zich zullen doorzetten in de toekomst. Daarom kiezen sommige mensen die speculeren op aandelen ervoor om aandelen te kopen die dichtbij hun 52-weken hoog verhandeld worden.

Volgens een ander onderzoek dat werd uitgevoerd in 2008 door economen aan verschillende Amerikaanse universiteiten leverden zowel small cap als large cap aandelen die hun 52-weken hoog bereikten extra winst op in de daaropvolgende week. Na verloop van tijd werd het effect van 52-weken hoog en laag meer uitgesproken voor large cap aandelen.

Een andere denkpiste is die van de regressie naar het gemiddeld. Deze theorie suggereert dat prijzen van effecten zoals aandelen de neiging hebben om op lange termijn terug te keren naar hun historisch gemiddelde. Bepaalde beleggers houden daarom bedrijven in de gaten die dichtbij hun 52-weken laag verhandeld worden.

Waardebeleggers kopen soms aandelen van bedrijven met sterke onderliggende financiële cijfers die tijdelijk minder populair zijn in de markt. De koers van deze aandelen kan tijdelijk wegzakken door onder andere slecht nieuws in de media of pessimisme op de markt. Maar zo lang het bedrijf het operationeel goed blijft doen, is de kans groot dat de koers zich op de lange termijn zal herstellen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief