Home Brokers DeGiro vs. eToro 2024

DeGiro vs. eToro 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 8 minuten leestijd

DeGiro en eToro werden kort na elkaar opgericht. eToro werd in 2007 opgericht in Cyprus en is naast België en Nederland actief in meer dan 140 verschillende landen. Momenteel hebben ze meer dan 30 miljoen klanten, waarvan er maar 2,6 miljoen zogenaamde funded accounts zijn. In totaal heeft eToro 5,8 miljard dollar in assets under management, een sterke daling ten opzichte van de 11 miljard die ze in 2021 hadden.

DeGiro werd in 2008 opgericht door vijf voormalige medewerkers van Binckbank. Binckbank werd in 2019 uiteindelijk overgenomen door Saxo. In 2022 had DeGiro 40 miljard euro in assets under management van 2,4 miljoen klanten.

Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 2

Goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 0

DeGiro houdt de beurstaks of TOB af bij elke transactie, eToro doet dit niet. Hierdoor sta je als klant van eToro zelf in voor het berekenen, aangeven en betalen van de beurstaks aan de Belgische Staat. Dit is niet eenvoudig om zelf te doen, zeker voor beginnende beleggers die veel verschillende transacties doen. Klanten bij DeGiro hebben daarentegen een lagere administratieve last.

Wat je wel moet doen bij beide brokers is een aangifte bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België (NBB). Omdat je als Belgische belastingplichtige bij DeGiro of eToro over een buitenlandse effectenrekening beschikt, moet je deze aanmelden bij het CAP. Deze aanmelding is eenmalig en neemt niet veel tijd in beslag. Daarnaast houden zowel DeGiro als eToro de roerende voorheffing niet in wanneer je als belegger dividend ontvangt. Je staat dus zelf in om de dividenden die je hebt ontvangen aan te geven op je personenbelasting.

BeschrijvingDeGiroeToro
HoofdkantoorNederlandIsraël
Oprichtingsjaar20082007
Assets under management40 miljard euro+5,8 miljard dollar+
Klanten2.400.000+2.800.000+
ToezichthouderAFM, DNB en BaFinCySEC
Depositogarantiestelsel (DGS)JaNee
Beleggerscompensatiestelsel (BCS)JaJa
KredietratingNiet beschikbaarNiet beschikbaar
Afhandeling beurstaksJaNee
Belgische rekening (CAP)NeeNee
Afhandeling RV buitenlandse dividendenNeeNee
Persoonlijke rekeningJaJa
Gezamenlijke rekeningNeeNee
Zakelijke rekeningNeeJa

Klantendienst

DeGiro heeft een Nederlandstalige klantendienst die zowel via mail als telefonisch bereikbaar is. eToro voorziet maar een beperkte service naar zijn klanten toe. Bij eToro is het niet mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de klantendienst. Je kan enkel contact opnemen via mail en in het Engels, wat niet voor iedereen evident is.

BeschrijvingDeGiroeToro
ContactformulierNeeJa
E-mailadresklanten@degiro.nlsupport@etoro.com
ChatNiet beschikbaarEnkel voor bestaande klanten
Telefoonnummer+31 20 53 53 496Niet beschikbaar
OpeningsurenOp werkdagen van 8:00 tot 17:30 
NederlandsJaNee

Aanbod

eToro biedt zijn klanten maar een beperkte toegang tot financiële effecten. Je kan enkel aandelen, ETF’s en cryptomunten kopen en verkopen. Bovendien is de selectie van aandelen en ETF’s redelijk beperkt ten opzichte van andere brokers zoals DeGiro. Bij DeGiro krijgen klanten toegang tot een zeer uitgebreide selectie aan financiële effecten. Je kan er alle mogelijke financiële effecten verhandelen, alleen voor cryptomunten kun je er niet terecht.

BeschrijvingDeGiroeToro
AandelenJaJa
Fractionele aandelenNeeJa
ObligatiesJaNee
ETFJaJa
BeleggingsfondsenJaNee
OptiesJaNee
FuturesJaNee
WarrantsJaNee
HefboomproductenJaNee
ForexJaNee
CryptoNeeJa
Margin rekeningJaNee
Telefonische ordersJaNee
Aantal beurzen50+15+
Aantal landen30+10+

Transactiekosten 

Het is moeilijk om de kosten tussen DeGiro en eToro te vergelijken. Dit ligt voornamelijk aan de onduidelijke kostenstructuur van eToro. eToro rekent namelijk geen transactiekosten aan maar verdient voornamelijk bij zijn klanten via wisselkoerskosten en spreads. Ondanks dat eToro geen transactiekosten aanrekent zullen de meeste beleggers goedkoper af zijn bij DeGiro. eToro heeft namelijk minder voor de hand liggende kosten zoals een hogere spread, wisselkoerskosten en opnamekosten waardoor de uiteindelijke kost hoger kan oplopen dan de meeste beleggers verwachten.

DeGiro rekent daarentegen zeer lage transactiekosten in combinatie met connectiviteitskosten. Voor elke beurs waar je minstens een effect koopt of verkoopt betaal je 2,5 euro per jaar. Voor de aankoop van aandelen en ETF’s zullen de meeste beleggers bij beide brokers ongeveer evenveel betalen. Klanten bij DeGiro hebben wel toegang tot een veel ruimere selectie aan aandelen en ETF’s dan klanten van eToro.

BeschrijvingDeGiroeToro
Aandelen EUVanaf € 2Vanaf € 0
Aandelen VKVanaf £ 3,9Vanaf £ 0
Aandelen VSVanaf $ 1Vanaf $ 0
ETF EUVanaf € 2Vanaf € 0
ETF VKVanaf £ 2Vanaf £ 0
ETF VSVanaf $ 2Vanaf $ 0
Obligaties EUVanaf € 2Niet beschikbaar
Obligaties VSVanaf $ 2Niet beschikbaar
Opties EUVanaf € 0,75Niet beschikbaar
Opties VKVanaf £ 0,75Niet beschikbaar
Opties VSVanaf $ 0,75Niet beschikbaar
Futures EUVanaf € 0,75Niet beschikbaar
Futures VKVanaf £ 0,75Niet beschikbaar
Futures VSVanaf $ 0,75Niet beschikbaar
WarrantsVanaf € 1Niet beschikbaar

Andere kosten

Zowel bij DeGiro als bij eToro kun je een attest invullen om van een verlaagde bronheffing te genieten wanneer je buitenlandse dividenden ontvangt uit de Verenigde Staten. Beide brokers rekenen geen kosten aan voor het verwerken van dit attest en ook niet voor corporate actions zoals het innen van buitenlandse dividenden.

Nog een belangrijk verschil waarmee je rekening moet houden tussen DeGiro en eToro zijn de kosten voor uitgaande transfers. Op moment dat je van broker wilt overstappen, kan je huidige broker hoge kosten aanrekenen voor het overzetten van de effecten in de vorm van transferkosten. DeGiro rekent 100 euro aan per effect dat moet overgezet worden naar een andere broker. Bij eToro kun je geen effecten van of naar een andere broker overzetten. Omdat eToro als een apart platform opereert moet je al je posities liquideren en terug overschrijven naar je zichtrekening. Hierdoor betaal je opnieuw de spread, wisselkoerskosten en opnamekosten om je geld van eToro naar een zichtrekening in euro over te schrijven.

BeschrijvingDeGiroeToro
TransactiekostenLaagLaag
Vaste kostenGeenGeen
InningskostenGeenGeen
Minimum instapbedragGeen$ 100
InactiviteitskostenGeen€ 10 per maand
Wisselkoersmarge0,25%Variabel per munt
GeldopnameGratis$ 5
Telefonische ordersToeslag van € 10Niet beschikbaar
Uitgaande transfer (per effect)€ 100 Niet beschikbaar

Tools

BeschrijvingDeGiroeToro
AcademieJaJa
ScreenerJaJa
Fundamentele analyseJaJa
Technische analyseJaJa
Demo-accountNeeJa
SchaduwportefeuilleJaJa

Scores

We raden de meeste beleggers aan om voor DeGiro te kiezen vanwege het gebruiksgemak en de lagere kosten. Ondanks het feit dat eToro geen transactiekosten aanrekent, zijn er een aantal verborgen kosten waar beleggers tegenaan lopen. Daarnaast is het een hoge administratieve last om als klant van eToro zowel de aangifte van de beurstaks en de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden aan te geven en te betalen aan de fiscus.

BeschrijvingDeGiroeToro
Aanbod4.52.0
Kosten4.54.0
Gebruiksgemak4.02.5
Klantendienst4.03.0
Algemene score4.32.9

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief